Skřítci, elfové a výtrysky: Bouřkové přízraky pod hranicí ionosféry a druhá výprava za vůní lanýžů

20. listopad 2023

Bouřkové přízraky pod hranicí ionosféry (4:55) – Historické souvislosti: Pohádka o žluté hvězdě a bílém slunci (24:01) – Putování za vůní lanýžů, 2. část (30:04) 

V úvodním přehledu zajímavostí budeme spolu s vědci a ochránci přírody pátrat po novoguinejské paježuře Attenboroughově, kterou zatím živou v přírodě nikdo neviděl, a také po kočce divoké, která možná žije v Národním parku České Švýcarsko, jak o tom svědčí záznamy z fotopastí; povíme si něco málo o rizicích pro člověka i přírodu, spjatých s chovem oblíbených obřích plžů oblovek čili achatin, představíme největší poklad, nalezený kdy v Říčanech u Prahy, a nakonec si povíme o uniklé brašně s nářadím, která krouží na zemské orbitě pár minut před Mezinárodní vesmírnou stanicí.

Bouřkové přízraky pod hranicí ionosféry

Bouře, blesky, les (ilustrační foto)

Bouřka je běžný meteorologický jev, který každý zná. Všichni jste už viděli nějaké ty blesky a máte alespoň chabou představu o tom, co jsou vlastně zač. Většina z nás je schopná poznat typický bouřkový oblak, i když pravděpodobně ne všichni mají jasno v tom, co se v oblaku děje, když se blýská. Úplně přesně to nevědí ani fyzikové a meteorologové, tak vás to nemusí moc trápit. Právě tak se nemusíte mrzet, pokud jste ještě neslyšeli o elektrických výbojích, jejichž doménou je oblast mezi horní hranou bouřkových mraků a zemskou ionosférou. I vědci začali tyto nadoblačné jevy zkoumat teprve nedávno. Podle jejich vzhledu i dalších vlastností je přezdili na skřítky, elfy, duchy, trolly, gnómy, modré nebo obří výtrysky. Budí spoustu otázek: Jak vznikají? Souvisí nějak s obyčejnými blesky? Jsou vzácné nebo patří ke každé pořádné bouři?

Blesky jsou nebezpečné, ale krásné nebeské divadlo

Než svůj pohled upřeme nad oblaka, budeme se chvíli věnovat obyčejným bleskům. Jak už jsme řekli, vědci dodnes přesně nevědí, proč tyto vysoce energetické elektrické výboje v oblacích vznikají. Proč se za bouřky blýská? O tom hovoří Ivana Kolmašová, vědecká pracovnice Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky. Kdy byly poprvé pozorovány nadoblačné blesky a další podobné jevy a byl jejich objev pro vědce velkým překvapením? Z čeho vycházejí jejich „pohádkové“ názvy? Které z nadoblačných jevů jsou nejčastější? Jak vznikají, v jaké výšce a souvisí nějak s obyčejnými blesky?

Za vůní lanýžů, 2. část

Lanýž (ilustrační foto)

Lanýže patří k nejvíce ceněným houbám na světě, především kvůli zájmu, který o ně projevují milovníci dobré kuchyně. Chuť, a ještě daleko více vůně lanýžů je silná, zcela specifická a nic ji nemůže nahradit. Najít je v přírodě přitom není nic snadného – plodnice lanýžů se až na výjimky tvoří pod zemí a člověk nemá tak vytříbený čich, aby je odhalil. K hledání se používají speciálně vycvičení psi, anebo čuníci. Lanýžů je mnoho druhů, z kulinářského hlediska jsou významné tři – černý lanýž périgordský, lanýž letní burgundský a nejdražší bílý (ve skutečnosti však spíše okrový) lanýž piemontský. O tom všem jsme si povídali v minulém pořadu.

Bílé piemontské lanýže jsou ceněny pro svoje silné aroma. Ale i černý zimní lanýž svého nálezce určitě potěší

Lanýže rostou především ve Středomoří nebo na Balkáně, ale vhodné podmínky pro ně mohou být i ve střední Evropě. Líbí se jim dubové lesy a vápnitá půda. Lanýže se dají pěstovat v lesících či sadech se stromy naočkovanými houbou, kterým se říká lanýžárny. O výskytu lanýžů v České republice a pokusech o jejich pěstování hovoří opět mikrobiolog Milan Gryndler z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a společnosti Český lanýž servis.

Spustit audio

Související