Šípková omáčka
Suroviny: 100g sušených šípků nebo 200g šípkové zavařeniny, trochu octa, 2dc suchého červeného vína, 150 g másla, litr vody, hladká mouka podle potřeby, 1 citrón, sůl, hřebíček, skořice, nové koření, celý černý pepř.
Postup: Šípky namočíme přes noc a dobře je rozvaříme nebo použijeme zavařeninu. Takto připravené šípky dáme do hrnce, přidáme vodu , ocet, koření, šťávu z celého citrónu a trochu citrónové kůry. Vše pořádně povaříme. Potom přes husté sítko přelijeme nálev a přepasírujeme šípky. Přidáme k tomu světlou jíšku a ještě 20 minut vaříme. Těsně před koncem přilijeme červené víno a ještě necháme 5 minut dojít. Na závěr si omáčku dochutíme podle potřeby, můžeme zjemnit máslem a necháme ji proležet. Podáváme horké ke zvěřině.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.