Šípková omáčka

Suroviny: 100g sušených šípků nebo 200g šípkové zavařeniny, trochu octa, 2dc suchého červeného vína, 150 g másla, litr vody, hladká mouka podle potřeby, 1 citrón, sůl, hřebíček, skořice, nové koření, celý černý pepř.

Postup: Šípky namočíme přes noc a dobře je rozvaříme nebo použijeme zavařeninu. Takto připravené šípky dáme do hrnce, přidáme vodu , ocet, koření, šťávu z celého citrónu a trochu citrónové kůry. Vše pořádně povaříme. Potom přes husté sítko přelijeme nálev a přepasírujeme šípky. Přidáme k tomu světlou jíšku a ještě 20 minut vaříme. Těsně před koncem přilijeme červené víno a ještě necháme 5 minut dojít. Na závěr si omáčku dochutíme podle potřeby, můžeme zjemnit máslem a necháme ji proležet. Podáváme horké ke zvěřině.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.