Šermířská klání na Hazmburku letos nebudou

27. červen 2020 09:47

Platí to i o sobotním  (27.6.) vystoupení šermířů ze skupiny Okořská garda. Pořadatelé program s celodenním táborákem zrušili.

Stalo se tak ještě před aktuální vlnou rozvolnění opatření proti šíření koronaviru

„Rozhodli jsme se zrušit turnaje, protože si myslíme, že by byl asi tak velký zájem, že bychom nedokázali dodržet všechny ty podmínky, které jsme pro takovéto akce,“ řekla kastelánka Miriam Němcová  „A nikdo vlastně nevěděl, co bude dál,“ dodala.

Jedinou akcí, která se tak na Hazmburku letos plánuje, je hradozámecká noc poslední víkend v srpnu. Má jít o dvoudenní program.

Výlet na zříceninu gotického hradu Hazmburk stojí ale za to i když se právě žádný šermířský turnaj nekoná. Zbytky hradu s Bílou a Černou věží poblíž obce Klapy jsou v krajině Českého středohoří nepřehlédnutelné. Stojí na čedičovém vrchu ve výšce 418 metrů nad mořem. Místo bylo podle archeologů osídleno již v 5. tisíciletí před naším letopočtem.  

Na vrch je možné si udělat výlet kdykoliv, hrad je ale na rozdíl od minulosti, kdy původně býval vrchol kopce se zříceninou běžně přístupný, otevřen jen v sezoně.

autoři: Jana Vitásková , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související