Segedínský guláš bez smetany

Je to původnější varianta a aspoň trochu spoří kalorie.

Suroviny:
350 g vepřového plecka
350 g libového bůčku
750 g kysaného zelí
2 cibule
1 pálivá paprika
2 stroužky česneku
mletá sladká paprika
sůl
sádlo pod cibuli – asi 2 větší lžíce
případně bílé víno

Postup:

1. Obě cibule nakrájíme a jednu osmahneme na lžíci sádla a na tom opečeme kostky masa. Poprášíme je mletou paprikou, necháme dusit. Podle potřeby mírně podléváme – praví Maďaři používají bílé tokajské víno.

2. Druhou nakrájenou cibuli osmahneme na další lžíci sádla, vložíme překrájené kysané zelí, nakrájenou pálivou papriku a udusíme. Nemáme-li pálivou papriku, doženeme chuť mletou ostrou paprikou.

3. Měkké maso a zelí smícháme v hlubším pekáči, přidáme na plátky nakrájený česnek, zamícháme, podle chuti dosolíme a v rozehřáté troubě zapečeme. Nemělo by se zahušťovat moukou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.