S přírodou proti vráskám. Které rostliny vám pomohou?

15. leden 2020

Kolagen podporuje pojivové tkáně v celém těle. Se stoupajícím věkem lidské tělo kolagen postupně ztrácí, což třeba můžeme vidět na naší kůži. Ta pak ztrácí pružnost, stává se tenčí, slabší, místo aby se vyrovnávala zpět, tvoří se vrásky.

Pokud chcete zvýšit obsah kolagenu ve vaší pleti, rozhodně nezapomínejte na špenát. Ano, právě tu zeleninu, která se dlouhou dobu doporučovala jako zázrak spojený s vysokým obsahem železa. V tomto směru se sice jednalo o omyl, což ale neznamená, že by byl špenát špatný.

Špenát je dobrým pomocníkem, pokud si chcete uchovat krásnou a pružnou pleť. Také obsahuje mnoho antioxidantů, v čele s vitamínem C.

Mladý špnát

Obecně se řiďte tím, jakou  má zelenina barvu. Když je zelená, jdete správným směrem. Ideální je, pokud zvolíte třeba kapustu, brokolici, řeřichu nebo zelí.

Hitem poslední doby jsou batáty. Jestli jste je ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas. Na první pohled připomínají klasické brambory. Jenom jsou červenější a chuť mají nasládlou.

Připravit se dají stejně jako brambory. Mají málo kalorií, zato ale obsahují celou řadu výživných látek, třeba vitamínu A. Ten sice není přímo spojený s kolagenem, ale je to látka, která dokáže jeho tvorbu stimulovat přímo v lidském těle.

Sladké brambory si můžete vypěstovat i doma v květináči

Citrusové plody, jako grapefruity a citrony, mají zase hodně vitamínu C. A naše tělo potřebuje céčko k produkci kolagenu. Antioxidační vlastnosti vitaminu C také brání enzymům a volným radikálům rozkládat kolagen. Takže opět dvojitá výhoda.

Zapomenout bychom neměli ani na modrozelenou řasu spirulinu. Ta je dobrým zdrojem mědi – ta je jedním z minerálů důležitých pro tvorbu kolagenu.

Spustit audio

Související