„Jsme to, co jíme“ platí i pro pleť, varuje dermoporadkyně

Podle toho, jak vypadáme, dokážeme také odhadnout, jestli se zdravě stravujeme, nebo zda jsme například nemocní. Dermoporadkyně Tereza Jermanová poradila, jak se starat o naši pleť, abychom vypadali co možná nejlépe.

Vše, co naše tělo přijímá, nejen v potravinách, se promítne na našem zevnějšku, pleť nevyjímaje. Nezdravé jídlo se v našem těle ukládá a naše pleť pak podle toho také vypadá.

„Nejsou žádné důkazy o tom, že by sladké přímo způsobilo akné, ale tyto potraviny mají vysoký glykemický index, který zvyšuje produkci inzulinu,” říká dermoporadkyně Tereza Jermanová. Vyšší produkce inzulinu v těle může způsobovat záněty, které se projevují formou pupínků.

V případě akné je základní prevencí dostatečné, ale nikoli nadměrné čištění pleti.

Problematická pleť už dávno není tématem pouze adolescentů. „Firmy se v dnešní době předhánějí ve výrobě nejrůznějších krémů proti vráskám, nebo s látkami pro problematickou pleť. Dnes je vlastně trendem mít ještě ve 40 akné,” tvrdí kosmetička.

Častým problémem kůže můžou být různé kopřivky a potravinové alergie. „Pokud máme akutní alergickou reakci na nějakou potravinu, je nejlepší v daný okamžik vypít sklenici rozpuštěného vápníku, “ radí dermoporadkyně a dodává: „Pokud ale víme, že jsme na něco alergičtí, je dobré tomu předejít a těmto potravinám se vyhýbat.“

Žádná potravinová alergie ale nezpůsobuje žádné trvalé poškození pleti. Za možné jizvičky a rýhy na pleti si můžeme sami. Je to tím, že když nás alergie svědí, rozškrábeme si ji a nenecháme pleť uzdravit.

Tyto nedokonalosti můžeme ale zmírnit. „Existují peelingy s ovocnými kyselinami. Ty jakoby obrušují pleť a vyhladí nedostatky a ďolíčky,” radí odbornice.

Dávat pozor si ale musíme na nežádoucí přecitlivost na tyto peelingy. Pokud nás začne pleť pálit, nadměrně zčervená a bude svědit, musí maska okamžitě dolů.

Hydratace především

Pitný režim je důležitým faktorem v mnoha zdravotních ohledech. Promítne se také do toho, jak vypadáme. „Poznám, když člověk pije jeden šálek denně nebo vypije dva litry. Ty rozdíly jsou viditelné,” konstatuje dermoporadkyně. Podle ní je pleť, která je správně a dostatečně hydratovaná příjmem tekutin zdravější, vypjatější a zářivější.

Občas se stane, že jsme zavodnění. Poté jsme nejen v obličeji oteklí a můžeme mít i zdravotní problémy.

„Pokud se nejedná o nějaké onemocnění, existují dnes různé přípravky na odvodnění,” radí kosmetička. I těmto lidem ale Tereza Jermanová radí, aby příjmem tekutin rozhodně nešetřili.

Více už se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související