S Karlem Hvížďalou o jeho životě v Německu. Originální vídeňský loutkář Richard Teschner z Karlových Varů

17. březen 2023

V našem magazínu si pravidelně představujeme nejen příslušníky německé menšiny v Čechách, ale občas i Čechy, kteří žili nebo žijí v německém prostředí a museli se s ním žít. Mezi takové patří i Karel Hvížďala, český dramatik, novinář a spisovatel.

Navzdory tomu, že studoval strojírenství, se od 60. let minulého století živil jako novinář. V 70. letech pak emigroval do západního Německa, kde vystudoval germanistiku. Více prozradil našemu magazínu.

Ve výročí týdne si připomínáme Richarda Teschnera. Narodil se 22. března 1879 v Karlových Varech. Byl výtvarně nadaný – ke kreslení a malování ho podněcovala také litografická dílna jeho otce, kde se naučil různým grafickým technikám.

Po studiu na akademii pracoval se slavných uměleckých dílnách Wiener Werkstätte. Do dějin umění se zapsal především jako autor grafik plných fantasie a loutkář, který pracoval s javánskými loutkami.

Ve Vídni založil vlastní originální loutkové divadlo. Provozovat ho mu umožnil sňatek s Emmou Bacher-Paulick, bohatou vdovou, dědičkou významné vídeňské galerie Miethke. Divadlo Richarda Teschnera je možné vidět ve sbírkách vídeňského divadelního muzea.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio