S hledáním nových talentů by mohl v Ústeckém kraji pomoci DigiLab

25. únor 2024

S hledáním nových talentů by mohl pomoci DigiLab, který vznikl na univerzitě v Ústí nad Labem. Hlavním lákadlem digitální dílny je podle lektorů 3D tisk.

Práci s virtuální realitou, robotickou rukou nebo 3D tisk si můžou zájemci vyzkoušet v digitální laboratoři v Ústí nad Labem. Takzvaný DigiLab vzniknul na fakultě strojního inženýrství a přiučit se nebo si cokoliv vyrobit můžou zájemci z laické i profesionální veřejnosti.

Tvůrci Digilabu navíc doufají, že díky vybavení přivedou k technologiím další zájemce. „Největší zájem je právě o 3D tisk. Práce 3D tiskaře je ze tří čtvrtin o vytvoření modelu, který se buď vymodeluje nebo oskenuje,“ říká u jedné z 3D tiskáren lektor DigiLabu Otto Ondurs.

DigiLab v Ústí nad Labem

Právě 3D tisk zaujal i Klaudii Krumpovou a Julii Fišárkovou, které se přišly do laboratoře podívat: „Protože tam tiskne věci, které nevyrobíme jen tak. Ale dělá to zase hodně dlouho. Máme doma takovou deskovou hru, takže bychom si rády vytiskli ty postavičky, protože ve hře jsou z papíru a špatně se s nimi hraje,“ popisují svůj zámer.

Chceme zpřístupnit odborné i laické veřejnosti naše vybavení, ať už je to pájecí stanice, frézka nebo 3D tiskárna. Jde nám i o to, abychom nalákali studenty na technické vzdělávání,“ popisuje Lucie Dohnalová z Inovačního centra Ústeckého kraje, proč DigiLab na ústecké univerzitě vzniknul.

DigiLab V Pasteurově ulici je veřejnosti přístupný hlavně od úterý do čtvrtka. Pátky jsou pak rezervované primárně pro školy. Registraci času najdou zájemci na webu inovačního centra.

DigiLab v Ústí nad Labem
autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související