Na ústecké univerzitě začíná fungovat DigiLab. Pro studenty, firmy i veřejnost

10. leden 2024 14:37

V kampusu ústecké univerzity je nová digitální laboratoř. Kromě studentů ji může využít i veřejnost nebo firmy. Najdou ji v Centru materiálů, mechaniky a technologií.

„DigiLab je složen ze tří částí – je tam elektronická laboratoř, 3D a virtuální dílna a polytechnická dílna,“ přibližuje Alexandr Fales z Fakulty strojního inženýrství.

V elektronické laboratoři jsou k dispozici elektronické obvody, které je možné zapojovat, pájet pomocí mikropájek nebo horkovzdušných pájecích stanic.

„Dále se tam lidé mohou naučit tyto součástky řídit pomocí Arduino a Raspberry Pi s přesahem do IOT, což je tzv. Internet věcí, následně pak doplněné o senzoriku. Povedlo se nám také získat modely robotických rukou,“ doplňuje Fales a pokračuje: „Předtím si ale ještě mohou případní zájemci vytvořit 3D model – mohou k tomu použít stolní a ruční 3D skener, ten přenést do virtuální reality a pak si ho vytisknout na moderní 3D tiskárně.“

V polytechnické dílně jsou pak klasické přístroje typu CNC – obráběčka, frézka, laserová stanice k prořezávání, vrtání a perforování, k dispozici zájemcům je ale i klasické nářadí.

„Vzhledem k tomu, že je ta myšlenka DigiLabu určena i pro děti a širokou veřejnost, máme k dispozici šest odborníků – metodiků. Zavítejte k nám a nebojte se – budeme se vám věnovat,“ zve všechny Alexandr Fales.

Na webových stránkách ICUK je už spuštěn rezervační systém, přes který se můžete do DigiLabu objednat.

Spustit audio

Související