V teplickém muzeu začala fungovat nová laboratoř na zkoumání archeologických nálezů

3. červen 2019 15:26

Archeologové z teplického muzea už nemusejí mít strach nové nálezy. Nové rentgeny jim totiž ukážou, jak nálezy vypadají a nakolik jsou zachovalé. To pak umožní zvolit i vhodný způsob konzervace. Dosud se takto různé nálezy zkoumaly v Roztokách u Prahy.

Nové přístroje popsal ředitel muzea Radek Spála: „Může snímkovat předměty poměrně velkých rozměrů, máme dokonce dvě různá zařízení, která snímkují v různých ohniscích. Laboratoř má k dispozici také dva mobilní spektrometry.“

Konzervátorka Kamila Kováčová Zítová vysvětlila, k čemu takové zkoumání nálezů je: „Zjistíte, jestli tam vůbec nějaké to železné jádro je, jestli se do toho může rýpnout, nebo jestli, pokud do toho rýpnete, se vám to celé nerozpadne. To by se stávat nemělo, takže pak se tomu ta konzervace musí přizpůsobit.“

„Nový přístroj nám může pomoci například v tom, že, pokud najdeme třeba žárový hrob, který je v hrnci, tak ho můžeme vyzvednout v terénu úplně celý, i s tou hlínou, a nemusíme do toho vstupovat motyčkou a rozebírat ho po těch jednotlivých vrstvách,“ doplňuje vedoucí archeologického oddělení Lucie Kursová.

Nejen nové laboratoře, ale i konzervátorské dílny a depozitáře v Sobědruhách, si budou moci lidé prohlédnout 15. června při dnu otevřených dveří.

Spustit audio

Související