Na univerzitě si zájemci vyzkoušeli, jak se skládá z papíru, o zkušenosti se podělili i umělci

5. listopad 2023 12:33

Poskládat si origami nebo navštívit některých z workshopů – to všechno mohli nadšenci pro skládání z papíru tento víkend na Přírodovědecké fakultě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. 

Konal se tam totiž 16. ročník Mezinárodního origami setkání. Organizátorem byla Česká origami společnost ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity J. E. Purkyně.

Pro letošní ročník zvolili poprvé ústeckou univerzitu a to se podle nich ukázalo jako dobré rozhodnutí, protože již první den akce přišlo více účastníků než za několik předchozích ročníků. V prostorách Přírodovědecké fakulty se sešli jak dlouholetí nadšenci, tak i naprostí nováčci.

Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu mnoha modelů zhotovených hosty, jako byli například Nicolas Terry, Petr Stuchlý nebo Ondřej Cibulka. Ve své přednášce o origami, kterou si návštěvníci měli možnost poslechnout, Nicolas Terry ukázal, jak z jednoho modelu pomocí malých změn vytvořit modely nové. „Navrhování modelů je snadné, pouze musíme mít kuráž věci měnit,“ prozradil posluchačům.

Ti si mohli zakoupit různé knihy o origami nebo například vhodný papír. Kromě toho se měli možnost zúčastnit různých workshopů ve skládání origami.

„Tato setkání jsou skvělá tím, že se zde mohou potkat nadšenci a vzájemně sdílet své zkušenosti,“ řekl Anton Kato, jeden ze zahraničních hostů. On sám vystavil několik modelů, které stejně jako ukázky práce ostatních umělců připomínaly, jakou škálu skládání origami nabízí.

autor: Tobiáš Ondřej Velinský
Spustit audio

Související