Seniorských kurzů existuje mnoho. Na univerzitě ale máte záruku kvality výuky

12. říjen 2023

Vzdělávání třetího věku. Co to je, pro koho a co všechno obnáší? O tom si povídáme s Danou Masopustovou, vedoucí celoživotního vzdělávání na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

„Univerzita Jana Evangelisty Purkyně je součástí asociace univerzit poskytující vzdělávání pro třetí věk. V Ústí tento program funguje už od roku 1994. Toto vzdělávání je poskytováno pro lidi v seniorském věku, to znamená minimálně 50 let. Stačí se přihlásit k dané univerzitě a můžete si vybrat z bohaté nabídky programů,” popisuje Dana Masopustová.

„Naše hlavní snaha je nabídnout lidem možnost docházet na kurzy, kde se něco naučí a dozví. Na UJEP jsme zaznamenali velký nárůst posluchačů po dostavění kampusu. Od roku 2018 máme průměrně 1000 posluchačů,” doplňuje.

Není studium jako studium

Při slově univerzita se nám asi vybaví písemné testy, ústní zkoušky a seminární práce. Je to stejný případ i u univerzity třetího věku? „Ne tak docela. Náš program je koncipovaný formou přednášek, kurzů nebo cvičení. Některé mohou být zakončené závěrečnou prací či kolokviem,” vysvětluje Masopustová..

„Posluchači, kteří k nám přicházejí poprvé, se nejčastěji hlásí na jeden kurz, ke kterému mají tematicky nejblíže, jako například historie nebo hudba. Ti, kdo si už podobným typem studia prošli, si pak berou kurzů více – obvykle 2 - 4 kurzy na osobu,” přibližuje.

Financování výuky

„Kurzy si naši posluchači platí, ale cena se liší u každé univerzity. Za semestr přednáškové kurzu se na UJEP platí 400 korun. Máme ale třeba kurzy cvičení, kde semestr vyjde na 1300 korun. Výpočetní technika vyjde na 1500 korun a umělecké kurzy pak 2100 korun. Každý z nich se ale liší počtem setkání,” shrnuje Masopustová.

„I když je nabití nových vědomostí jeden z důvodů, proč se k nám lidé hlásí, nejhlavnější je podle mě sociální kontakt. Kurzisté mají možnost diskutovat o věcech, které je zajímají a jsme svědky toho, že často své diskuse přesouvají po přednáškách například ke kávě, pivu či vínu,“ dodává Dana Masopustová.

Jak dále probíhá vzdělávání seniorů? Věděli jste, že na univerzitě třetího věku můžete mít promoci? Další podrobnosti se dozvíte ve výše přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.