Rychlokvašky alias močáky
Zní to sice hanlivě, ale mléčně kvašené okurky jsou báječné!
Suroviny:
okurky nakládačky – mohou být přerostlejší
voda
sůl (na 1 litr vody 3 rovné lžíce) (ne mořská a bez přidaného fluoru, jódu)
kopr
vinné listy nebo listy černého rybízu
případně menší nakyslá jablka, pár stroužků česneku nebo chilli paprička, může být i mrkev nebo bobkový list…
Postup:
1. Okurky dobře omyjeme a necháme několik hodin ve studené vodě, nebudou pak hořké. Před naložením je ještě párkrát propíchneme vidličkou, urychlí se tím mléčné kvašení.
2. Svaříme vodu se solí, okurky narovnáme pěkně na těsno ideálně do keramického „sádláku“ nebo do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Pokud máme sklenice, nalijeme zpočátku jen trochu horkého nálevu a po chvíli dolijeme – aby sklenice nepraskly. Můžeme přidat jablko nebo česnek atd.
3. Na povrch dáme listy, aby okurky byly potopené a zakryjeme talířkem. Necháme v místnosti a zhruba do týdne až deseti dnů se nálev zakalí – kvašení proběhlo a můžeme jíst.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.