Muffiny podle Petry
S příslušnou výzdobou můžete použít jako muffiny halloweenské nebo velikonoční, vánoční nebo jaké chcete.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 vejce
- půl hrnku cukru
- 1 kypřicí prášek
- hrst ořechů podle chuti – vlašské nebo kešu, lískové…
- pár kostiček čokolády
- bílá a čokoládová poleva
- lyofilizované – tedy mrazem sušené ovoce na ozdobu
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, vmícháme mléko a olej a postupně zamícháváme i mouku s kypřicím práškem, nakonec sekané nebo mleté ořechy.
- Těsto vlijeme do muffinové formy, kterou jsme vyložili papírovými košíčky, tím odpadne vymazávání a vysypávání moukou. Plníme asi do tří čtvrtin, těsto pečením nabude. Do každého muffinu ještě můžeme „utopit“ kousek čokolády.
- Pečeme v troubě předehřáté asi na 180 stupňů, mělo by stačit 20 minut. Uděláme si test špejlí, jestli už je těsto propečené.
- Po zchladnutí muffiny přelijeme polevami (příprava podle návodu na obalu), ozdobíme lyofilizovaným ovocem a doladíme výzdobu podle příležitosti.
Související
-
Karobové muffiny
Karob je prášek z tzv. svatojánského chleba, obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů, je přirozeně sladký a můžeme ho použít jako náhradu kakaa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.