Rybízová bublanina

Letní tradice a klasika.

Suroviny:

3 vejce

10 lžic cukru

1 vanilkový cukr

100 g másla nebo hery

šálek mléka – asi 130 ml

200 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek

2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

450-500 g rybízu

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do hutné světlé pěny.
  2. Zašleháme kousky změklého másla, pak postupně vešleháme vlažné mléko a nakonec postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a pudinkovým práškem.
  3. Těsto rozetřeme na pečicí papír na plechu nebo ve formě, povrch posypeme rovnoměrně rybízem a ve středně předehřáté troubě pečeme asi půlhodiny. Rybíz bychom měli předem propláchnout, a aby se nepropadal ke dnu, můžeme ho lehce poprášit moukou. Výborně chutná s červeným i černým rybízem, použít můžete i jiné drobné ovoce.

Související

  • Rybíz je přírodní multivitamín. Prospívá snad všemu v lidském těle

    Rybízová šťáva v létě osvěží, přitom bez konzervace vydrží ve sklepě i 6 týdnů. Výborný je i rybízový džem nebo kompot. Navíc je rybíz hotová vitamínová bomba!

  • Svíčková na rybízu

    Suroviny: ½ kg hovězí svíčkové nebo divočiny, pepř, sůl, ½ litru červeného vína, 1 celer, 1 mrkev, petržel, slanina. Omáčka: rybízová marmeláda, citron, pomeranč, ...

  • Škvarkový rybízový závin

    20 dkg hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku, 20 dkg škvarků, 7 dkg cukru, 1 žloutek, mléko a rybízový džem.Na vále vypracujeme hladké těsto - hladká mouka, kyp...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.