Rybízová bublanina
Letní tradice a klasika.
Suroviny:
3 vejce
10 lžic cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla nebo hery
šálek mléka – asi 130 ml
200 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
450-500 g rybízu
Postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem do hutné světlé pěny.
- Zašleháme kousky změklého másla, pak postupně vešleháme vlažné mléko a nakonec postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a pudinkovým práškem.
- Těsto rozetřeme na pečicí papír na plechu nebo ve formě, povrch posypeme rovnoměrně rybízem a ve středně předehřáté troubě pečeme asi půlhodiny. Rybíz bychom měli předem propláchnout, a aby se nepropadal ke dnu, můžeme ho lehce poprášit moukou. Výborně chutná s červeným i černým rybízem, použít můžete i jiné drobné ovoce.
Související
-
Rybíz je přírodní multivitamín. Prospívá snad všemu v lidském těle
Rybízová šťáva v létě osvěží, přitom bez konzervace vydrží ve sklepě i 6 týdnů. Výborný je i rybízový džem nebo kompot. Navíc je rybíz hotová vitamínová bomba!
-
Svíčková na rybízu
Suroviny: ½ kg hovězí svíčkové nebo divočiny, pepř, sůl, ½ litru červeného vína, 1 celer, 1 mrkev, petržel, slanina. Omáčka: rybízová marmeláda, citron, pomeranč, ...
-
Škvarkový rybízový závin
20 dkg hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku, 20 dkg škvarků, 7 dkg cukru, 1 žloutek, mléko a rybízový džem.Na vále vypracujeme hladké těsto - hladká mouka, kyp...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.