Rybíz je přírodní multivitamín. Prospívá snad všemu v lidském těle
Rybízová šťáva v létě osvěží, přitom bez zavařování a konzervace vydrží ve sklepě i šest týdnů. Výborný je i rybízový džem nebo kompot na způsob brusinek. Navíc je rybíz hotová vitamínová bomba!
Kromě céčka najdete v rybízu karoteny, které se ve vašem organismu změní na vitamín A – chrání všechny sliznice v těle. O pevné nervy se vám postará vitamín B3, B5 zase chrání vlasy, nehty i kůži. Rybízové bobule vám dodají i vápník, draslík, železo a mangan – dobrý na srdce, nervy i svaly.
Když máte problémy s vylučováním a se střevy, sáhněte zase po rybízu. Rybíz je důležitý rostlinný antioxidant – dokáže organismus zbavit volných radikálů. Díky rutinu udržuje zdravé vaše cévy, zlepšuje průchodnost krve, takže si ho dopřejte při křečových žilách, vysokém krevním tlaku, hemoroidech nebo když máte oteklé končetiny.
A teď něco pro krásu: vyzkoušejte rybízovou hydratační masku. Jak na to? Smíchejte 5 lžic najemno rozmixovaného černého rybízu a dvě lžíce bílého jogurtu. Naneste na obličej asi na 20 minut.
Související
-
Lískové oříšky nejsou dobé jen pro veverky. Obsahují hodně vitaminu E a hořčíku
Lísku si můžete vypěstovat od semínka. Přestože rozprostírá kořeny spíše do šíře než do hloubky, drží v zemi pevně. Nevadí jí tak ani kamenité podloží, dokonce naopak.
-
Žampiony prospívají zdraví. Je v nich spousta vitamínů, kyselina listová i železo
Žampiony chutnají jen jemně houbově, proto si je dopřávají i ti, kteří jinak houby moc nemusí. Navíc obsahují i dost zdraví prospěšných látek.
-
Pod chlupatou slupkou kiwi se ukrývá víc vitamínu C než v pomeranči nebo citrónu
Kiwi nejčastěji jíme syrové. Vitamínu C je v něm zhruba dvakrát více než v citronech. Čím ještě prospívá zdraví?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka