Rybíz je přírodní multivitamín. Prospívá snad všemu v lidském těle

25. červenec 2019

Rybízová šťáva v létě osvěží, přitom bez zavařování a konzervace vydrží ve sklepě i šest týdnů. Výborný je i rybízový džem nebo kompot na způsob brusinek. Navíc je rybíz hotová vitamínová bomba!

Kromě céčka najdete v rybízu karoteny, které se ve vašem organismu změní na vitamín A – chrání všechny sliznice v těle. O pevné nervy se vám postará vitamín B3, B5 zase chrání vlasy, nehty i kůži. Rybízové bobule vám dodají i vápník, draslík, železo a mangan – dobrý na srdce, nervy i svaly.

Když máte problémy s vylučováním a se střevy, sáhněte zase po rybízu. Rybíz je důležitý rostlinný antioxidant – dokáže organismus zbavit volných radikálů. Díky rutinu udržuje zdravé vaše cévy, zlepšuje průchodnost krve, takže si ho dopřejte při křečových žilách, vysokém krevním tlaku, hemoroidech nebo když máte oteklé končetiny.

A teď něco pro krásu: vyzkoušejte rybízovou hydratační masku. Jak na to? Smíchejte 5 lžic najemno rozmixovaného černého rybízu a dvě lžíce bílého jogurtu. Naneste na obličej asi na 20 minut.

Spustit audio

Související