Rozhledna na Kohoutu – více než stoleté provizorium

4. listopad 2016

Na vrcholu dnešního Kohouta (dříve Krohberg) měla být postavena Varta císaře Františka Josefa v roce 1908 – na oslavy 60letého jubilea jeho panování. Měsíc před oslavami bylo jasné, že peníze na dostavbu rozhledny nestačí. A tak jí narychlo nastavili kovovou vyhlídkovou konstrukcí. Provizorium vydrželo až do dneška.

Lokalita: kopec Kohout, 4 km jižně od Benešova nad Ploučnicí
GPS: 50°42'37.277"N, 14°18'46.089"E
Nadmořská výška: 589 m
Celková výška: 12 m
Otevírací doba: celoročně volně přístupná
Výhled: východně Lužické hory, Česká Lípa, Ralsko

Projekt stavitele Antona Möllera (autora varnsdorfského Hrádku) počítal s výstavbou zděné věže s otevřenou plošinou ve výšce 16 metrů a s restaurací v přízemí.

Do termínu otevření už zbýval jen měsíc a stavba byla teprve v polovině. Pražské strojírenská společnost tedy dodala kovovou vyhlídkovou konstrukci. Nehledělo se na krásu, ale hlavně na splnění termínu.

V den císařských oslav, 15. srpna 1908, byl veřejnosti představen neobvyklý hybrid a všichni tajně doufali, že jde jen o provizorium. Toto přání se ale nepodařilo nikdy splnit. Podoba věže zůstala až do dnešních dní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.