Rituální jeskyně starých Mayů

7. červen 2014

Dobrodružná cesta za tajemstvím mayských podsvětních mýtů v doprovodu průzkumníka a světoběžníka Stanislava Chládka.

Mexický poloostrov Yucatán není na vodu právě nejbohatší. Voda se skrývá v podzemí, v labyrintu chodeb a jeskyní, kterými je vápencové podloží poloostrova provrtáno jako ementál. Jen tu a tam se vyskytují přírodní studny cenotes, často jediné přístupné zdroje pitné vody v širokém okolí. Pro staré Maye, nejznámější obyvatele Yucatánu, to nebyly „jen“ studny, ale také vstupy do podsvětí. Jeskyně považovali za posvátná místa a prováděli v nich rituály a obřady, jejichž cílem byla komunikace s bohy jejich bohatého podsvětního panteonu, případně i s jinými nadpřirozenými bytostmi. Na stopy těchto obřadů můžete v yucatánských jeskyních narazit i dnes, stovky let poté, kdy hvězda starých Mayů pohasla a klesla za obzor zapomnění.

Podzemí dnes láká četné dobrodruhy, cestovatele i vědce, aby do něj pronikali, ať už suchou nohou a nebo oděni v potápěčském úboru. Jedním z návštěvníků tohoto „mayského podsvětí“ je i Američan českého původu Stanislav Chládek, průzkumník a světoběžník, který se starým Mayům už přes deset let cíleně věnuje. Výsledkem jeho zájmu byly nejen desítky článků, které znáte třeba z časopisu Vesmír, ale také kniha, vydaná nejprve v angličtině a docela nedávno i v jazyce českém – Rituální jeskyně starých Mayů: Cesta za tajemstvím mayských podsvětních mýtů. Přeložila ji známá česká mayistka Zuzana Marie Kostićová a k vydání připravilo renomované nakladatelství Academia – na pěkném papíře, se spoustou barevných fotografií.
Po stručném přehledu mayské historie seznamuje Stanislav Chládek čtenáře své knihy s mayskou mytologií, spjatou s podsvětím, pohřebními zvyklostmi a rituály. V další části shrnuje, co všechno po starých Mayích v podzemí zůstalo – od pohřbů a lidských obětí přes skalní umění po nejrůznější předměty, v jeskyních zanechané. V poslední části pak autor popisuje své cesty a výzkumy mayských rituálních jeskyní, které jsou dnes často skryté v pralesích a není snadné se k nim dostat. Skutečné dobrodružství se však obvykle odehrává v podzemí. Nepochybuji o tom, že uchvátí i vás.

Rituální jeskyně starých Mayů

O knihu s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 22. června.

Stanislav Chládek: Rituální jeskyně starých Mayů: Cesta za tajemstvím mayských podsvětních mýtů. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-200-2330-8.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.