Ricottové nočky s ovocným přelivem
Na oslazení prvního školního dne…
Ingredience
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- 8 lžic hrubé mouky
- 1 lžíce dětské krupičky
- sůl
- lžička másla
- miska meruněk nebo jiného ovoce a cukru podle chuti
Postup:
- Dáme vařit vodu a osolíme ji.
- Do ricotty vmícháme vejce a sůl, vidličkou dobře promícháme do hladka a postupně zapracováváme mouku a krupičku. Vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme na váleček a rozkrájíme na asi 8 kousků.
- Vhodíme je do vroucí osolené vody, vaříme asi 5 minut. Jeden noček zkusíme rozkrojit, je-li už těsto provařené.
- Nočky scedíme a v míse nebo v hrnci je promícháme s kousíčkem másla, aby se neslepily.
- Ovocný rozvar připravíme tak, že omyté a očištěné ovoce nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, rozvaříme a podle chuti osladíme.
- Na talíři pak nočky polijeme rozvarem a podáváme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.