Ricottové nočky s ovocným přelivem

Na oslazení prvního školního dne…

Ingredience
  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 1 lžíce dětské krupičky
  • sůl
  • lžička másla
  • miska meruněk nebo jiného ovoce a cukru podle chuti

Postup:

  1. Dáme vařit vodu a osolíme ji.
  2. Do ricotty vmícháme vejce a sůl, vidličkou dobře promícháme do hladka a postupně zapracováváme mouku a krupičku. Vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme na váleček a rozkrájíme na asi 8 kousků.
  4. Vhodíme je do vroucí osolené vody, vaříme asi 5 minut. Jeden noček zkusíme rozkrojit, je-li už těsto provařené.
  5. Nočky scedíme a v míse nebo v hrnci je promícháme s kousíčkem másla, aby se neslepily.
  6. Ovocný rozvar připravíme tak, že omyté a očištěné ovoce nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, rozvaříme a podle chuti osladíme.
  7. Na talíři pak nočky polijeme rozvarem a podáváme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.