Řeka Bílina se z potrubí na Mostecku dostane až za několik let

8. duben 2019

Ještě několik let poteče na Mostecku řeka Bílina v trubkách. V minulosti musel vodní tok ustoupit těžbě hnědého uhlí.

Plány na navrácení řeky z potrubí zpět do koryta ale zbrzdily diskuze o tom, jak bude vypadat rekultivace hnědouhelného lomu ČSA na Mostecku. Těžba tam skončí zhruba za čtyři roky.

Všechno totiž závisí na tom, jak velké jezero na místě lomu ČSA vznikne. Řeka Bílina vede totiž na okraji lomu.

„Jestli to jezero bude v malé, nebo velké variantě. Malé jezero by znamenalo, že se naplní do nějaké úrovně, a bude bezodtokové. Nebo by řeka Bílina mohla do toho jezera vtékat a do jezera vytékat,“ vysvětluje Jan Svejkovský z Povodí Ohře. Další jednání potvrdila i Gabriela Sáričková Benešová ze Severní energetické, která lom ČSA provozuje.

Vedle toho už ale společnost buduje například nové koryto pro jiný vodní tok – konkrétně Vesnický potok.

Bílina u lomu ČSA se vrátí po víc než 40 letech opět na povrch

Kvůli velkolomu ČSA skončila řeka Bílina uvězněná na víc než 40 let v potrubí

Do čtyř let by měla opět téct na povrchu řeka Bílina v jednom ze svých úseků na Mostecku. Vodní tok tam vede kvůli těžbě uhlí víc než 40 let v potrubí. Těžaři se teď snaží společně s vodohospodáři dostat řeku do nového koryta.

„Těžaři se zavázali, že potoky, které odklonili, vrátí do koryt. Takže součástí rekultivace je i tvorba nového koryta pro Vesnický potok, a vznikají i takové mokřady a nová jezírka, která zachycují vodu v krajině,“ shrnula Sáričková Benešová.

Řeka Bílina je zhruba 80 kilometrů dlouhá a zhruba jen šestina délky toku má přírodní ráz. Kvůli lomu ČSA jsou zhruba tři kilometry řeky víc než 40 let v potrubí.

Lom přesto řece do určité míry pomáhá. Ročně do ní těžaři vypustí tolik přečištěných důlních vod, které by naplnily Máchovo jezero.

„Ona i ta Bílina potřebuje vodu. Ono se to nezdá, ale ta voda je tam potřeba, i kvůli tomu, že je potřeba trochu naředit to chemické a biologické zatížení z různých čistíren odpadních vod,“ dodal Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Kdy se Bílina podívá na pomezí Chomutovska a Mostecka z potrubí opět na povrch určí až jasné plány na obnovu oblasti po ukončení těžby uhlí na lomu ČSA. Ta má podle těžařů skončit zhruba za čtyři roky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související