Rozhodnutí o další těžbě uhlí na lomu Bílina padne zřejmě na jaře příštího roku

13. prosinec 2018

Zhruba stovka lidí se ve středu zúčastnila veřejného projednání plánů na pokračování těžby hnědého uhlí na lomu Bílina na Mostecku. Severočeské doly chtějí do roku 2035 vytěžit na rozšířeném lomu zhruba 150 milionů tun uhlí.

Těžaři se snažili obhájit svůj záměr. Na jednání ale zazněly i názory odpůrců další těžby.

„Promiňte, ale já mám takový pocit, že se tady jen arogantním a naprosto nechutným způsobem snažíte zbavit zodpovědnosti za to, co děláte. Děkuju,“ uvedl jeden z diskutujících na veřejném projednání plánů těžařů na pokračování těžby na lomu Bílina.

„Všichni v tomto veřejném projednání mají možnost vyjádřit své názory. To také činí v této chvíli ministerstvo životního prostředí,“ reagoval na výtky kritiků další těžby Lukáš Kopecký ze Severočeských dolů.

Proti další těžbě se staví například hnutí Greenpeace. Co aktivistům na pokračování těžby vadí, shrnul Lukáš Hrábek: „Bude to mít obrovský vliv na krajinný ráz, rostlinstvo i živočišstvo, na lidi, kteří v okolí lomu bydlí. A samozřejmě to bude mít i velký vliv na globální klima, který bohužel zpracovatel odmítá vyčíslit.“

Zhruba stovka lidí se ve středu zúčastnila veřejného projednání plánů na pokračování těžby hnědého uhlí na lomu Bílina na Mostecku

Proti vystoupil i litvínovský zastupitel a krajský předseda Zelených Petr Globočník: „Pokračování těžby tady zakonzervuje ten neutěšený stav, kdy se prohlubuje stigma regionu, ve kterém nechcete žít. Navíc jsem rodič – musím být zodpovědný za budoucnost mých dětí. Nechci, aby vyrůstaly na místě, kde jim hrozí vážná újma na zdraví.“

Lukáš Kopecký ze Severočeských dolů výtky odmítá. Podle něj doly dělají řadu opatření na ochranu obyvatel i přírody. Například investují peníze do výsadby nových stromů – snaží se tak snížit množství oxidu uhličitého i prašnost.

K plánům těžařů se vyjádřily víc než 4 000 lidí. Většina z nich tak učinila skrze web hnutí Greenpeace. Jde tak historicky o druhý největší zájem veřejnosti o vyslovení názoru v procesu posouzení vlivu na životní prostředí.

„To množství připomínek je nadstandardní. Větší množství připomínek jsme dostali už jenom k záměru výstavby jaderných bloků,“ konstatuje Evžen Doležal z ministerstva životního prostředí.

Teď se bude čekat na oponentní posudek a na jeho základě vydá ministerstvo rozhodnutí. To by mohlo být známé na jaře příštího roku.

Pokud těžaři uspějí, bude jim k pokračování těžby stačit už jen souhlas Báňského úřadu. Pro pokračování těžby hnědého uhlí se před třemi lety vyslovila vláda, když limity na lomu Bílina prolomila.

 

autor: bach
Spustit audio

Související