V Bílině uvažují o odkupu více než 300 bytů od soukromých majitelů

1. březen 2018 13:25

V Bílině na Teplicku uvažují o odkoupení více než 300 bytů na sídlišti Teplické předměstí. Byty vlastní soukromé osoby i společnosti. Většina z nich je prázdná a velmi špatném technickém stavu.

Na čtvrteční setkání občanů s vedením města, kde se o odkupu mluvilo, přišlo zhruba osmdesát lidí. „Bydlíme dole v tom sídlišti, to je sídliště hrůzy – tak jsme zvědavé, co s tím budou dělat. Četly jsme ve zpravodaji, že to tady budou odkupovat, ale nakoupili si to tady Pražáci a další, a vozí sem ty nepřizpůsobivé,“ vysvětluje Libuše Hnotová, proč společně s několika sousedkami přišly na setkání s vedením města. Chtějí vědět, kdy se situace v místě, kde žijí, konečně zlepší.

Slovo si vzal hned na úvod Pavel Musil za Nezávislé pro Bílinu a Hnutí za harmonický rozvoj města a obcí. Jako předseda pracovní skupiny, která napříč politickými stranami v bílinském zastupitelstvu odkup připravuje, řekl, že případný nákup se týká o 353 bytů. Majitelé bytů za ně chtějí od města dohromady 66 milionů korun. Dalších 15 milionů by stálo jejich oddlužení.

Rekonstrukce bytů by podle odborné firmy stála dalších asi 40 milionů korun. Bílina by si proto musela vzít úvěr. Podle Pavla Musila by na jeho splátky stačila zhruba poloviční obsazenost rekonstruovaných bytů novými nájemníky.

V současnosti je v pořadníku žadatelů o obecní byt v Bílině 32 osob. Město proto zvažuje, že zmírní podmínky pro žadatele, a že některé domy a byty zakonzervuje. Podle poradenské firmy, která se záměrem města na odkoupení stovek bytů zabývala, nemá Bílina jinou možnost, jak bránit přílivu nepřizpůsobivých obyvatel než byty odkoupit. Pokud to neudělá, hrozí, že do několika let budou domy zcela vybydlené, řekl David Průdek z poradenské společnosti.

S tím souhlasil i starosta Bíliny a hejtman Ústeckého kraje z KSČM, Oldřich Bubeníček: „Když neuděláme nic, tak se ta situace nezlepší. Takže tu situaci můžeme jedině zlepšit.“

O tom, jestli Bílina odkoupí stovky bytů, rozhodnou zastupitelé města zřejmě na jednání zastupitelstva 26. dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio