Ramínko v zeleném županu

Suroviny: Vepřové ramínko, 3 středně velké cibule, hlávka bílého zelí, 200 g uzené slaniny nebo bůčku bez kůže, olej, 2 lžíce másla, sůl, pepř, pórek, svazeček čerstvé petrželky, masový vývar.

Postup: Oloupanou nakrájenou cibuli dusíme pozvolna na másle do změknutí (nesmí zhnědnout), osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Očištěnou hlávku zelí kolem košťálu nařízneme ostrým nožem a celou ji ponoříme do vařící vody. Postupně uvolňujeme změklé listy, které hned přelijeme studenou vodou, necháme okapat. Na pracovní plochu rozprostřeme mikroténovou fólii či alobal, poklademe rovnoměrně plátky slaniny tak, aby se překrývaly, na ně rozložíme zelné listy, ty poklademe vychladlou cibulí. Ramínko osolíme, opepříme a vložíme doprostřed. Pomocí mikroténové fólie svineme do velkého závitku, který důkladně "sešněrujeme" nití (bez fólie, ta je jen pomocná). Ve vhodné nádobě rozehřejeme olej, roládu opečeme ze všech stran, přidáme pórek nakrájený na větší kusy, petrželku, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a v troubě pozvolna pečeme do změknutí, před dopečením odkryjeme, aby roláda získala barvu a kůrku. Hotovou roládu zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.

autor: Petr Novotný