Ragú z párků s cizrnou
Tip na to, jak ozdravit nezdravou uzeninu - cizrna patří k nejlépe stravitelným luštěninám, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu a ještě ke všemu dobře chutná!
Suroviny:
1 šálek suché cizrny nebo plechovka sterilované
3 nožičky kvalitních párků
300 g konzervovaných sekaných rajčat nebo tzv. passaty (pasírovaná rajčata)
1 cibule
1 kapie
4 listy čínského zelí (správný název – pekingské zelí)
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl
na špičku nože chilli
Postup:
1. Nejdřív uvaříme cizrnu – předem přes noc namočenou ve vodě. Vodu na vaření nesolíme. Var trvá asi hodinu, tlakový hrnec to urychlí nebo použijte cizrnu sterilovanou – tu stačí jen zamíchat do hotového pokrmu.
2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, osmahneme, přidáme plátky česneku, pak na proužky nakrájenou kapii a pekingské zelí a přilijeme sekaná rajčata nebo passatu. Mírně podlijeme, osolíme, okořeníme chilli – s citem a necháme podusit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.