Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí

9. říjen 2021

Příručka německého autora Michaela Schmolze dobře poslouží všem začínajícím birdwatcherům, kterým se česky říká pozorovatelé ptáků.

V posledních letech se vyrojilo mnoho nejrůznějších atlasů a příruček, určených k identifikaci ptáků. Snad to souvisí se skutečností, že na opeřence můžete narazit prakticky kdekoliv; často i v prostředí přírodě vyloženě nepřátelském, uprostřed civilizace. I tam můžete zakusit potěšení, o kterém píše německý autor Michael Schmolz v úvodu své příručky, nazvané „Radost z pozorování ptáků“, která vyšla letos v českém překladu v nakladatelství GRADA Publishing. Pokud je to pozorování cílené a v přirozeném prostředí, mění se v tzv. birdwatching, zdraví prospěšný a duši osvěžující koníček milovníků přírody, kteří svou pozornost věnují výhradně opeřencům.

Radost z pozorování ptáků

Příručka Michaela Schmolze se od ostatních „ptáčkařské“ produkce odlišuje vloženou osobní zkušeností se záznamy různých setkání i příhod – není to žádný suchý přehled ptačích druhů, spíš „atlas přátel“ nebo rodinné album. Je to osobitý průvodce, psaný vášnivým birdwatcherem a milovníkem ptáků. Není divu, že v úvodu vyzývá čtenáře, aby se i oni stali pozorovateli ptáků. Doporučuje vhodné vybavení a nabízí základní informace – kdy a kde pozorovat, co se naučit, co si pamatovat. A poté následuje přehled 139 ptačích druhů, se kterými se v přírodě střední Evropy nejpravděpodobněji můžeme setkat.

Je rozdělený do čtyř velkých oddílů podle typů prostředí v okolí lidských sídel: centrum města, předměstí a vesnice, park a městský les a konečně vodní plochy a řeky. Plus dodatek o všudypřítomných nepůvodních druzích ptáků.

Vlaštovka obecná

Každé heslo věnované určitému ptačímu druhu obsahuje základní popis s typickými znaky, poznámku o hlasových projevech, výčet podobných druhů, pěkné fotografie – a to vše je doplněno různými zajímavostmi, příběhy a perličkami. Mezi hesla jsou vloženy tematické tabule věnované společenství u krmítek nebo u vody, siluetám na obloze, podobě hnízd, snadno zaměnitelným druhům, charismatickým pěvcům i uprchlíkům ze zajetí.

Jak už bylo řečeno, autor je Němec, vše je tedy podáno z německého pohledu. Nicméně, a za to je třeba velmi chválit, na českém vydání se podíleli odborníci z České společnosti ornitologické, takže veškeré relevantní údaje odpovídají situaci v České republice. Chcete-li i vy začít s birdwatchingem a prožít opravdovou radost z pozorování ptáků, příručka Michaela Schmolze z nakladatelství GRADA vám s tím docela dobře pomůže.

O příručku Michaela Schmolze „Radost z pozorování ptáků“ z produkce nakladatelství GRADA s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 24. října.

Michael Schmolz: Radost z pozorování ptáků. Ve městě a okolí. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2021. ISBN 978-80-271-3011-5.

Spustit audio

Související