Provozovatelé restaurací a hospod se připravují na čtvrteční otevření

30. listopad 2020 10:05

Na uvolnění opatření proti šíření koronaviru 3. prosince se připravují hospodští, kavárnici a další podnikatelé. Původně sice počítali s tím, že otevřou svoje provozovny už 30. listopadu, nakonec vláda oznámila, že opatření se budou uvolňovat až ve čtvrtek.

Po signálech z celého minulého týdne se majitelé restaurací, hospod i kaváren chystali na to, že v pondělí otevřou své provozovny. Pivovary například posílaly zprávy, že kdyby k pondělnímu otevření došlo, mohou hospodští ještě v neděli večer posílat SMS s objednávkou piva.

Někde už začali chystat, co uvaří, ale jen opatrně. Třeba v děčínském hotelu Pošta, který má i restauraci, plánovali na pondělí uvařit jednu polévku, jedno hotové jídlo a nabízet minutky, aby se všechno nakoupené jídlo nezkazilo.

Zatím smí být hospody otevřené do 22 hodin – to hospodským přidělává vrásky, především kvůli silvestrovským oslavám. Doufají proto, že se ještě situace změní k lepšímu a oslavy konce roku nakonec povoleny budou.

Kromě hodpod a restaurací mohou 3. prosince otevřít také obchody, tam zůstává v platnosti nařízení vlády o tom, že je potřeba, aby jeden zákazník měl pro sebe k dispozici v přepočtu 15 m² plochy. Lidé také mezi sebou musí udržovat dvoumetrové rozestupy, a samozřejmostí zůstávají i roušky.

3. prosince se otevřou i obchody a kadeřnictví

Ve čtvrtek tak otevřou všichni obchodníci – tedy například papírnictví obuv, oblečení a další. Také se ruší zákaz nedělního prodeje.

Své provozovny otevřou i kadeřníci, pro které také platí omezení počtu lidí v místnosti, stejně jako pro obchody. Kadeřníkům pak bude stačit rouška přes ústa a nos, nemusí už mít štít.

Ve čtvrtek v noci končí také zákaz nočního vycházení i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Venku se bude moci scházet až 50 lidí – to je dobrá zpráva například pro města, která nevěděla, zda mohou zorganizovat vánoční trhy, stánky s prodejem svařáku či jiných dobrot.

Spustit audio

Související