Nová opatření proti šíření koronaviru zatím provozovatelé restaurací na Mostecku berou s klidem
Maximálně šest lidí u jednoho stolu. Takové omezení platí od pondělka pro hosty hospod a restaurací. Je součástí opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Provozovatelé restauračních zařízeních na Mostecku ho berou zatím s klidem. Obávají se spíš úplného uzavření podniků. Lidé teď podle nich často kvůli obavám ruší rodinné oslavy a večeře.
Redaktor Jan Beneš se vydal do jedné z hospod v Horním Jiřetíně. Lidé u stolů tam seděli po dvou, maximálně po čtyřech. Majitele Petra Fraňka se zeptal, co pro provoz zařízení znamenají zpřísněná hygienická opatření.
„Pro nám momentálně to nic neznamená, jen jsme ubrali dva stoly,“ shrnuje lakonicky Staněk. Jak ale dodává, obává se spíš toho, že bude muset hospodu zavřít.
„Určitě z toho máme strach, ale na jaře jsme si vyzkoušeli prodej balených obědů z okna, tak bychom asi postupovali úplně stejně,“ uzavírá Staněk.
Hostinským a restauratérům omezení nevadí. Spíš se bojí, že budou muset zavřít
V restauraci u Docela Velkého divadla v Litvínově je situace podobná – i tady je provozovna zaplněná jen z části a u větších stolů je jen šest židlí.
„Přizpůsobili jsme ty stoly – ke každému jsme dali šest židlí a nebereme větší rezervace,“ ukazuje majitel podniku Martin Jenka a pokračuje: „Mám strach z toho, že nás zavřou, protože si myslím, že restaurace jsou první na řadě a podle tvrzení vlády je tam to epidemiologické riziko největší. Hlídáme to každý den a už se na to začínáme i trochu připravovat.“
I v restauraci v centru Litvínova seděli při návštěvě redaktora Českého rozhlasu lidé u stolů maximálně po čtyřech. Podle obsluhy škodí restauraci víc než omezení počtu židlí u stolu rušení objednaných rodinných oslav.
„Bohužel je pro nás ta situace tíživá v tom, že nám ruší hromadné akce, které jsou domluvené už třebas půl roku dopředu. Musím říct, že to se nás dotýká docela hodně,“ konstatuje provozní restaurace.
Hosté v jednotlivých zařízeních na mikrofon mluvit nechtěli, mimo něj se ale shodli na tom, že jim omezení sedět maximálně v šesti u jednoho stolu nevadí.
Související
-
Restaurace v Teplicích omezují provoz kvůli druhé vlně koronaviru. Někde museli i zavřít
Restaurace, bary a hospody musejí od 24. září zavírat ve 22 hodin. Někde se zpřísněnému režimu přizpůsobují, jinde se ale rozhodli skončit.
-
Hodně turistů, ale jen na skok. Tak popisují letošní léto majitelé penzionů a restaurací na Děčínsku
Do Ústeckého kraje přijelo ve druhém čtvrtletí o čtyři pětiny méně turistů než loni. Data uveřejnil Český statistický úřad.
-
Po dvou měsících se otevřou vnitřní prostory restaurací a hospod
Na 25. květen, kdy se mohou po 2 měsících otevřít vnitřní prostory restaurací a hospod, se připravují jejich majitelé. Někde už zároveň obsluhují hosty na předzahrádkách.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Ani na víkend do Minsku nemůžu.‘ Rusko nechce úředníky či státní zaměstnance pouštět za hranice
-
Jak ochránit podmořské kabely? Vždy se něco pokazí. Ujistěte se, že víte, komu volat, radí americký voják
-
Na genetice tolik nezáleží, říkají dívky z babyboxu. Anežka a Dominika spolu chtějí zůstat v kontaktu
-
Majitel neznámý. Pozemky za pět miliard propadly státu, jsou velké jako třetina Prahy