Nová opatření proti šíření koronaviru zatím provozovatelé restaurací na Mostecku berou s klidem

6. říjen 2020 10:17

Maximálně šest lidí u jednoho stolu. Takové omezení platí od pondělka pro hosty hospod a restaurací. Je součástí opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Provozovatelé restauračních zařízeních na Mostecku ho berou zatím s klidem. Obávají se spíš úplného uzavření podniků. Lidé teď podle nich často kvůli obavám ruší rodinné oslavy a večeře.

Redaktor Jan Beneš se vydal do jedné z hospod v Horním Jiřetíně. Lidé u stolů tam seděli po dvou, maximálně po čtyřech. Majitele Petra Fraňka se zeptal, co pro provoz zařízení znamenají zpřísněná hygienická opatření.

„Pro nám momentálně to nic neznamená, jen jsme ubrali dva stoly,“ shrnuje lakonicky Staněk. Jak ale dodává, obává se spíš toho, že bude muset hospodu zavřít.

„Určitě z toho máme strach, ale na jaře jsme si vyzkoušeli prodej balených obědů z okna, tak bychom asi postupovali úplně stejně,“ uzavírá Staněk.

Hostinským a restauratérům omezení nevadí. Spíš se bojí, že budou muset zavřít

V restauraci u Docela Velkého divadla v Litvínově je situace podobná – i tady je provozovna zaplněná jen z části a u větších stolů je jen šest židlí.

„Přizpůsobili jsme ty stoly – ke každému jsme dali šest židlí a nebereme větší rezervace,“ ukazuje majitel podniku Martin Jenka a pokračuje: „Mám strach z toho, že nás zavřou, protože si myslím, že restaurace jsou první na řadě a podle tvrzení vlády je tam to epidemiologické riziko největší. Hlídáme to každý den a už se na to začínáme i trochu připravovat.“

I v restauraci v centru Litvínova seděli při návštěvě redaktora Českého rozhlasu lidé u stolů maximálně po čtyřech. Podle obsluhy škodí restauraci víc než omezení počtu židlí u stolu rušení objednaných rodinných oslav.

„Bohužel je pro nás ta situace tíživá v tom, že nám ruší hromadné akce, které jsou domluvené už třebas půl roku dopředu. Musím říct, že to se nás dotýká docela hodně,“ konstatuje provozní restaurace.

Hosté v jednotlivých zařízeních na mikrofon mluvit nechtěli, mimo něj se ale shodli na tom, že jim omezení sedět maximálně v šesti u jednoho stolu nevadí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související