Provozovatelé penzionů a hotelů v Českém Švýcarsku vyhlížejí německé turisty. Zatím jich jezdí málo

23. červen 2022 09:17

Do penzionů a hotelů v Českém Švýcarsku se zatím nevrátili němečtí turisté v takové míře, jak tomu bylo před epidemií koronaviru. Na tom se shodují majitelé a provozovatelé. Sezona se podle nich zatím rozjíždí jen váhavě.

Třeba v turisticky vyhledávaných Jetřichovicích bylo v minulosti ke konci června obvykle plno turistů, teď je tam situace o poznání klidnější.

„Běžně je v červnu vytíženost ubytování v jetřichovických penzionech a jiných ubytovacích zařízeních mezi 60 a 80 procenty. Momentálně jsme někde mezi 20 a 30 procenty,“ konstatuje nezávislý starosta Marek Kny.

Sám má penzion a úbytek hostů tak sleduje z první řady.

Soutěsky u Hřenska

No, není to takové, jaké to bylo. Jezdí tedy hlavně Češi,“ přitakává provozovatelka jetřichovického kempu s koupalištěm Miluše Hartmanová a pokračuje: „Teď víkend byl silný, hodně silný, jak byla ta vedra – spíš ale Češi.“

Stejnou zkušenost mají i v sousední Srbské Kamenici, třeba v penzionu Les, tam se rezervace na ubytování rozjíždí jen pozvolna. „Pomaličku se to vrací, bylo jich víc. Před covidem jsme měli ten penzion obsazený třeba ze 70 procent Němci. Během covidu to bylo třeba 20 procent a teď jsme třeba na 50 procentech,“ shrnuje šéfkuchař Vladimír Valenta.

Pozvolnější návrat německých turistů do Českého Švýcarska si vysvětluje jejich strachem z koronaviru.

Na méně německých turistů si stěžují i někteří ubytovatelé ve Hřensku, silné jsou podle nich hlavně víkendy, kdy městečko cizinci navštěvují s rodinami – hlavně, když je pěkné počasí.

Spustit audio

Související