Sokoli stěhovaví vyvedli letos v Českém Švýcarsku a v Labských pískovcích 24 mláďat

17. červen 2022 11:00

Úspěšné hnízdění za sebou mají kriticky ohrožení sokoli stěhovaví v Českém Švýcarsku a v Labských pískovcích. Letos se jim povedlo vyvést 24 mláďat, loni jich bylo o sedm méně. Naopak v sousedním Saském Švýcarsku zřejmě doplácejí na tolerantnější přístup k turistům, kteří mohou na území parku legálně přespávat na místech k tomu určených. Na české straně parku platí zákaz vstupu do okolí hnízdišť až do konce června.

„Základní podmínkou pro ochranu sokola je to, že najdete jeho hnízdo. Ta hnízda se ale velice špatně hledají,“ vysvětluje strážce parku a fotograf Václav Sojka, který společně s dalšími strážci trávil poslední dva měsíce pochůzkami po Českém Švýcarsku i Labských pískovcích a hledáním hnízd těchto vzácných a kriticky ohrožených dravců.

Sokol stěhovavý, který je nejrychlejším ptákem na světě, vymizel z České republiky kvůli používání pesticidů v druhé polovině 20. století.

„Když docházelo k reintrodukci – tedy ke znovunavrácení sokola, tak to financovali Němci. Museli každý rok koupit šest či sedm mláďat, která pak vypouštěli na české i německé straně – na celých těch zhruba 700 kilometrech čtverečných,“ vzpomíná Sojka na dobu po roce 1989.

Teď se sokolům v českém národním parku daří – letos se podařilo strážcům napočítat 24 mláďat, některá z nich už stihli i okroužkovat. „V minulé dekádě bylo běžné, že třeba v Saském Švýcarsku těch mláďat vylétlo z hnízd 30 a na naší straně kolem 20. Bohužel se to na té saské straně v posledních letech pokazilo kvůli hojnému nocování v národním parku,“ doplňuje mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Proto správa saského národního parku tak od letošního června zavedla zákaz přespávání na tamních legálních nocovištích zejména v jarních měsících. V českém národním parku se oproti tomu stanovat nesmí nikde. Do konce června navíc správa národního parku České Švýcarsko vstup do hnízdních lokalit striktně zakazuje.

Spustit audio

Související