Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě změní vizáž. Podívejte se na vítězný architektonický návrh

16. červen 2022 08:00

Stávající expozice v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě na Děčínsku se do dvou let úplně promění. Město vyhlásilo s pomocí agentury Czechdesign soutěž na novou podobu prostoru, kterým za dobu jeho existence prošlo víc než milion lidí. Přihlásily desítky architektonických kanceláří a porota už mezi jejich návrhy vybrala vítěze.

„To je návrh, který jsme vybrali – je to studio Cosmo. Tady pak je SIMID a KNOW HOW solutions,“ ukazuje u vstupu do budovy Domu Českého Švýcarska vystavené tři nejlepší návrhy budoucí podoby expozice ředitel OPS České Švýcarsko Jan Šmíd. „Do dvou až tří let bychom mohli začít přebudovávat celou expozici,“ dodává.

Soutěž měla tři nosná témata – Krajina zrozená z moře, Krajina jako kolébka turistiky a Krajina tradice, řemesel a hledání identity. Těch se museli držet všichni soutěžící.

„Za tři měsíce dostaneme studii s tím libretem,“ vysvětluje Šmíd a pokračuje: „Součástí jsou hodně ty audiovizuální prvky, kdy vás obklopí stěna, na které poběží výhledy, zážitky, videa i prvky z přírody.“

Architektonickou soutěž vyhlásilo město Krásná Lípa, která Dům Českého Švýcarska i stávající expozici vlastní.

„Počítali jsme zhruba s částkou 15 milionů korun jako s určitým rámcem, teď je zjevné, vzhledem k tomu, co se děje, že to asi nebude úplně ta cílová částka. Budeme čekat na vhodné dotační tituly, ale myslím si, že na takovouto aktivitu v rámci operačního programu životního prostředí se prostředky najdou,“ věří nezávislý starosta města Jan Kolář.

Vítězné studio zapojilo do návrhu na podobu nové expozice i exteriér celého Domu Českého Švýcarska. O tom, že byl o provedení nové instalace v domě na Křinickém náměstí velký zájem, svědčí i to, že se do soutěže přihlásilo 22 architektonických kanceláří.

Spustit audio

Související