Na Rysí stezce u Mezní Louky v národním parku České Švýcarsko vzniká unikátní rozhledna

10. červen 2022 08:54

Během pár měsíců budou mít návštěvníci Rysí stezky na Mezní Louce v národním parku České Švýcarsko jedinečnou příležitost prohlédnout si vyvrácené stromy z výšky.

Odborná firma teď nad stovkami popadaných kůrovcových kmenů staví neobvyklou vyhlídku. Je to víc než 30 metrů dlouhá akátová lávka – právě po ní se lidé budou moci projít bez velké námahy nad krajinou, která je za normálních okolností jen velmi těžko přístupná.

Chystaná lávka na Rysí stezce u Mezní Louky v národním parku České Švýcarsko

Petr Smrkovský s parťáky na začátku Rysí stezky instaluje akátový dřevěný chodník. Právě on tady před osmi lety Rysí stezku budoval. „Dřív tu byl krásný les, jsme se plazili pod větvemi. Teď je to tady k nepoznání po těch osmi letech. Co tady ten kůrovec s tím větrem udělal, to je šílený,“ rozhlíží se kolem.

Právě následky kůrovcové kalamity a několika vichřic se teď rozhodla využít správa národního parku k neobvyklému projektu – vybudovat dřevěnou lávku nad takzvaným vývratovým polem.

„Ta lávka umožní návštěvníkovi vystoupat do určité výšky nad těmi povalenými stromy. Bude se pak moci jít podívat do vnitřních částí toho vývratu, a pokud se sem bude periodicky vracet, bude moci pozorovat, jak se zmlazuje les,“ vysvětluje smysl projektu mluvčí parku Tomáš Salov.

Polom na Rysí stezce u Mezní Louky v národním parku České Švýcarsko

Neobvyklá vyhlídka ve tvaru lávky by měla být ve třímetrové výšce, dlouhá bude kolem 35 metrů.

„Budou tady vznikat ještě další opravy a úpravy. Celkově se vejdeme tak do jednoho milionu korun,“ dodává Salov s tím, že po lávce nad vyvrácenými kmeny se budu moci první návštěvníci projít už o prázdninách.

Spustit audio

Související