Prostě Einstein! Geniální myšlenky vtipně a jasně

8. červen 2019

Kniha německého vědeckého novináře, popularizátora astronomie a fyziky Rüdigera Vaase nabízí souhrnný a čtivý pohled na myšlenkový odkaz jedné z největších ikon světové vědy.

Letos v březnu jsme si připomněli 140. výročí narození jedné z největších vědeckých celebrit, fyzika Alberta Einsteina. Jeho popis vztahu energie a hmoty E = mc2 je zase doslova celebritou mezi vzorci – kdekdo ho má na triku nebo na hrnečku, aniž by chápal, co znamená. Stejně jako nejspíš netuší, čeho se týká Einsteinova teorie relativity, a že jsou to vlastně teorie dvě.

Obtížného úkolu představit veřejnosti stravitelným způsobem plody Einsteinova ducha se nedávno chopil vědecký novinář, redaktor časopisu „Bild der Wissenchaft“ Rüdiger Vaas. Jeho knihu, nazvanou „Prostě Einstein! Geniální myšlenky vtipně a jasně“, letos vydalo v českém překladu nakladatelství Grada Publishing. Onu vtipnou linii dodávají knize názorné ilustrace převzaté z původního německého vydání, jejichž autorem je Gunther Schulz, specialista na fyzikální a astronomické infografiky.

Prostě Einstein!

Evoluce teorií

Rüdiger Vaas ve své knize nechal takřka úplně stranou Einsteinův životaběh (nebo lépe řečeno: přesunul jej na záložku obalu) a soustředil se výhradně na jeho vědeckou práci a evoluci teorií, které po desetiletí zrály v hlavě geniálního učence – počínaje speciální teorií relativity s jejími paradoxy, ze kterých vyplývá, že prostor ani čas nejsou absolutní neměnné veličiny.

Navazující obecná teorie relativity pak přinesla definici prostoročasu, který hmota zakřivuje a vzniklé gravitační prohlubně ohýbají čas i světlo; čím hmotnější je těleso, tím jsou tyhle „důlky“ hlubší. S obecnou teorií relativity souvisí mnohé – třeba přesná GPS navigace nebo nedávný objev gravitačních vln.

Rüdiger Vaas se ve své útlé, ale hutné knížce věnuje i dobovým diskusím o různých modelech vesmíru, do nichž Albert Einstein také zasáhl a zmiňuje se i o jeho zakladatelském díle na poli kvantové teorie, když dokázal, že hmota se skládá z atomů, a že stejně „naporcované“ jsou také světlo a energie. Ostatně – Nobelovu cenu nedostal Einstein za teorii relativity, ale za vysvětlení tzv. fotoefektu, který s porcováním světla přímo souvisí.

Logo

Prostě Hawking! 

Před knihou o Einsteinovi napsal Rüdiger Vaas popularizační práci i o jiné ikoně světové fyziky, Stephenu Hawkingovi – také tu vydala Grada, v loňském roce, kdy se Hawkingův život a dílo uzavřely. Kniha „Prostě Hawking!“ má stejný podtitul jako ta o Einsteinovi a také stejnou úpravu. Obě umožňují čtivé nahlédnutí do nejvyšších pater fyziky, vědy, která nás fascinuje dnes stejně jako před sto lety. Přestože jsme z ní někdy drobátko „na větvi“. I ta větev může být ovšem relativní.

O knihy Rüdigera Vaase „Prostě Einstein!“ a „Prostě Hawking!“ s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 23. června. 

Rüdiger Vaas: Prostě Einstein! Geniální myšlenky vtipně a jasně. Praha: Grada Publishing, a.s., 2019. ISBN 978-80-271-2061-1.

Rüdiger Vaas: Prostě Hawking! Geniální myšlenky vtipně a jasně. Praha: Grada Publishing, a.s., 2018. ISBN 978-80-271-0786-5.

autor: frv
Spustit audio