Příprava kávy

2. září 2013

V posledních letech začínáme u nás objevovat kouzlo dobře připravené kávy. Pravé italské espreso si ale můžeme připravit i doma a nemusíme kvůli tomu chodit do kavárny...

Jestli chcete z kávy dostat to nejlepší, musíte to z ní doslova vyždímat. Zapomeňte na překapávače a podobné věci. Opravdu dobrou kávu připravíte v zařízení na výrobu espresa.

Takzvané domácí espresovače už nestojí ani moc peněz. Rozdělit by se daly do tří kategorií. V první kategorii - kapslových přístrojů, sice ušetříte při pořizování, každý šálek vás ale pak něco bude stát. Další výhodou je u těchto mašinek i velmi jednoduchá příprava.

Přístroje začínají na cenách už kolem patnácti set korun. Kupovat pak budete pravidelně kapsle. Ty najdete dnes už skoro ve všech obchodech balené v krabičkách - jedna kapsle přijde na zhruba sedm korun, když je takové zboží v akci.

Ke kávovým specialitám jako Latté nebo Capucino potřebujete ale ještě jednu kapsli a tak váš nápoj bude o to dražší. Na druhou stranu kapsli stačí vložit do přístroje, udělat kávu a pak vyhodit. Žádná údržba, žádné čištění.

Naopak nejvíc práce, při přípravě dobré kávy, budete mít u takzvaných pákových espresovačů, na druhou stranu jde o příjemný rituál a dokonale můžete ovlivnit chuť výsledné kávy. Její cena bude navíc velmi malá. Pákové přístroje pořídíte také už zhruba za patnáct set korun, kvalitnější stroje ale začínají na cenách kolem třech tisíc.

Tady bych rozhodně doporučoval nešetřit za každou cenu. Stroj by mě mít tlak minimálně 15 barů, je také dobré se zeptat, kolik šálků může najednou připravit, když vám přijde třeba návštěva. Pákové stroje umí navíc našlehat párou pravé mléko a ty lepší nahřejí i hrnky, aby zůstalo dokonalé aroma.

Jednoduchou obsluhu a výbornou kávu za pár korun zajistí automatické přístroje. Stačí do nich nasypat zrnkovou kávu a nalít vodu. Stiskem jednoho tlačítko pak už tahle mašinka udělá všechno za vás. Výhodou je vestavěný mlýnek, protože ten nejlepší nápoj je vždy jen z čerstvě umleté kávy. Ceny začínají ale na sedmi tisících, na trhu najdete i přístroje za padesát tisíc. Chcete-li koupit spolehlivé zařízení, které má navíc dobrý samočistící systém a je tak téměř bezúdržbové, připravte si tak 13 až 15 tisíc.

autor: Milan Král
Spustit audio