Příběhy z kalendáře - Karel Alois Polánek

28. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

Žatecké regionální muzeum nese už řadu let jméno Karla Aloise Polánka. Ne každý ale ví, kdo že vlastně je onen Polánek. A dnes máme dobrou příležitost si to připomenout.

Narodil se roku 1887 v Ryšíně na Rakovnicku a po studiích začal v roce 1907 učit. Roku 1922 se stal inspektorem takzvaných českých menšinových škol - tedy českých škol v pohraničí, kde Češi tvořili národnostní menšinu.

Kontroloval školy na Podbořansku, Žluticku, Rakovnicku, Lounsku, Žatecku a Kadaňsku. Zároveň byl velkým popularizátorem české historie a když se v roce 1925 přistěhoval do Žatce, začala práce na jeho asi největším díle.

Polánek se stal prvním správcem tohoto muzea a vybudoval při něm i rozsáhlou knihovnu. Vedl také různé časopisy, které se věnovaly historii Čechů na severozápadě Čech. V roce 1938 Polánek úspěšně evakuoval část muzea do vnitrozemí, a to tak úspěšně, že některé z jeho exponátů se nepodařilo nalézt dodnes.

Druhou světovou válku prožil Karel Alois Polánek na Kladně, kde se roku 1945 stal vedoucím tamního archivu. Že po válce obnovené žatecké muzeum nese jeho jméno, to se ještě dozvěděl. Zemřel na Kladně 25. prosince 1953.

autor: David Hertl
Spustit audio