Příběhy z kalendáře - Nábor dobrovolníků v Semilech

29. září 2011
Příběhy z kalendáře

„Vlastní spojenci nám diktovali jako poraženým.“ Tak komentují prvorepublikové noviny ultimativní požadavky, podmínky kladené v září 1938 "spojenci", Anglií a Francií, na předválečné Československo.

Československá vláda je pod nátlakem přijala. Země se pomalu smiřovala se ztrátou česko-německého pohraničí a jeho postoupení Hitlerovi. Přesto se na ozbrojený konflikt s Německem připravovala, a to nejen všeobecnou mobilizací.

29. září například v semilském kině Jitřenka začali organizovat českoslovenští legionáři náborovou akci s cílem získat další branné oddíly dobrovolníků. Nakonec se jich v celém železnobrodském okrese přihlásilo téměř 2500.

Dvacátého devátého září Mnichovskou dohodou, po půlnoci pak jejím podpisem, však zástupci čtyř velmocí vyslovili jasný verdikt nad osudem první republiky. Proto byl o pár týdnů později výcvik dobrovolníků ochotných položit život za mladou republiku zastaven.

V Semilské Jitřence se s nimi jejich velitel rozloučil Vznešenými slovy: „Nikdo z nás nesmí ztratit víru v sebe a v budoucnost našeho národa . Bratři - hlavy vzhůru."

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.