Při pondělním úniku čpavku v litvínovském Unipetrolu se zranili dva lidé

24. listopad 2020

V chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova unikl v pondělí večer při čerpání čpavek. O dvě osoby se museli postarat záchranáři.

Jednoho člověka, který se čpavku nadýchal, odvezla sanita do mostecké nemocnice. Druhý je s popáleninami ve Vinohradské nemocnici v Praze.

„Krátce po 6:30 došlo k lokálnímu úniku čpavku, na místo jsme zavolali naše podnikové hasiče, kteří konali své povinnosti. K úniku mimo areál nedošlo a ani nebylo poškozeno životní prostředí,“ popsal mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňska jediným vlastníkem firmy.

Před 5 lety zasáhl chemičku rozsáhlý požár propylenové jednotky. Hasiči jej lokalizovali po 5 dnech. Při události nebyl nikdo zraněn, škodu na majetku Unipetrol vyčíslil na 4 miliardy korun.

Vyšetřování havárie v Unipetrolu se dostalo před soud, důsledky řešil také Státní úřad inspekce práce.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související