Přes Ústecký kraj má vést další plynovod

30. leden 2019

Z Hory svaté Kateřiny na Mostecku zřejmě povede na Podbořansko a dále do Plzeňského kraje nový plynovod. Podle plánů firmy Net4Gas má doplnit současný plynovod Gazela.

Změnu územního rozvoje kraje, tedy jakýsi krajský územní plán, už schválilo zastupitelstvo. Plán má ale i své odpůrce.

„Největší problém vidím v rozporu s nadřízeným dokumentem, což je politika územního rozvoje, kde není zmínka o tomhle záměru, a současně s energetickou strategií České republiky. Prostě je to zásadní dokument, ve kterém by mělo být o tom něco řečeno, pokud to má následně schvalovat kraj i jemu podřízené orgány,“ uvedla zastupitelka Kadaně na Chomutovsku za Piráty Jana Hladová.

Podle ní neměly obce šanci se k plánovaným změnám v zásadách územního rozvoje kraje vyjádřit. Také je podle ní sporné, jestli je stavba soukromé společnosti ve veřejném zájmu.

Tato podmínka je ale podle Hany Bergmanové z ústeckého krajského úřadu splněná.

„Považuji za nutné vysvětlit, že se jedná o veřejně prospěšnou stavbu, a to vyplývá z energetického zákona. Distribuční a přenosová soustava je zřizovaná a provozovaná ve veřejném zájmu,“ vysvětlila Bergmanová.

Podle ústeckého hejtmana zvýší plynovod strategický význam Česka

Jaroslav Sedlák z firmy Net4Gas na jednání zastupitelů také odmítl informaci o tom, že by z plánovaného plynovodu neměla Česká republika užitek.

„Plynovod není žádná zkratka Německo – Německo, je to napojení na Hoře sv. Kateřiny na plynárenskou infrastrukturu v Německu, která se dále napojuje na naši stávající plynárenskou infrastrukturu,“ konstatoval Sedlák.

Podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka se novým plynovodem zvýší důležitost Česka.

„Tímhle stoupá strategický význam České republiky, pokud takováto významná trasa plynovodu povede přes nás,“ myslí si Bubeníček.

Krajští zastupitelé nakonec zvýšení kapacity stávajícího plynovodu mezi Přimdou v Plzeňském kraji a Horou sv. Kateřiny na Mostecku schválili. Veřejnost teď bude mít možnost se k plánům vyjádřit a to v rámci posouzení vlivu na životní prostředí.

autor: bach
Spustit audio

Související