Novou budoucí trasu ropovodu z Litvínova do Saska odsouhlasili litvínovští zastupitelé

30. listopad 2018

Litvínov bude prosazovat tzv. „zelenou trasu“ budoucího ropovodu, který povede z Litvínova do Saska. Shodli se na tom tamní zastupitelé města.

Původně měl ropovod vést přes zastavěná území nejen Litvínova, ale také horské obce Klíny. Litvínov s původní trasou nesouhlasil, a proto inicioval vznik pracovní skupiny, jejíž členy jsou Litvínov a okolní obce, státní podnik Mero a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tzv. „zelenou trasu“ navrhl po sérii jednání provozovatel ropovodu, společnost Mero. Katastru města se sice nevyhne, ale nepovede přes obydlená území.

„Povede částečně v souběhu s etylenovodem až na území Litvínova, nicméně nepoběží zastavěným územím, ale na spodní hraně zahrádek, pak mezi Janovem a Horním Jiřetínem a nahoru do hor,“ popsala starostka Litvínova z hnutí ANO, Kamila Bláhová, kudy tzv. zelená trasa povede.

Podporuje ji i litvínovská opozice. „Domnívám se, že etylenovod, se kterým to souvisí, je taková historická zátěž, a tyhle tratě by měly být mimo město, takže jsem rád, že se pro ten ropovod podařilo najít nějaké nové umístění,“ říká zastupitel za hnutí Litvínov do toho, Petr Globočník.

00987249.jpeg

S navrženou trasou souhlasí další opoziční zastupitelka z ODS, Helena Zemánková Týřová: „Jsem ráda, že by ta trasa byla použitelná, protože by znamenala omezení rizik pro město a šla by mimo obydlené území Litvínova. Myslím si, že je dobré, že se takhle nějaké společné řešení našlo.“

Zastupitelé tzv. „zelenou trasu“ odsouhlasili, co se bude dít dál, říká starostka Litvínova z hnutí ANO, Kamila Bláhová: „Budeme informovat společnost Mero o usnesení zastupitelstva, ještě předtím ale misí tuto variantu schválit i dotčené obce a svazek obcí.“

S nově navrženou trasou souhlasí i obec Klíny, které v případě původní trasy hrozila likvidace.

„Klíny se shodují s názorem obce Litvínov, protože se plánovaná trasa nedotýká našeho území a ta původní trasa by byla pro obec a její občany likvidační,“ shrnula starostka obce za Sdružení nezávislých kandidátů, Zdeňka Němečková.

Změnu trasy musí ještě schválit kraj, jednat o tom bude až na počátku příštího roku. Společnost Mero, autor tzv. zelené trasy, se k věci nechce vyjadřovat. Už dříve ale její vedení prohlásilo, že se stavba ropovodu v nejbližších letech nechystá.

autor: jbe
Spustit audio

Související