Preparátor Michal Štěpánský

19. duben 2013

Možná jste se už setkali s rčením „Jdi se vycpat". Možná vám to už někdo i řekl. Co se za rčením skrývá? To zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Sever Tomáš Mařas u preparátora českolipského muzea Michala Štěpánského.

Preparátor zvířat není vlastně nic jiného než chirurg a aranžér, říká preparátor Michal Štěpánský. Na preparátorském stole zrovna „vycpával" severoamerického hlodavce, který je laiky často považován za dikobraza.

„Je to urson kanadský z děčínské zoo. Nejdřív musím stáhnout kůži. Ta se pak očistí, vyčiní a navlékne na model těla.“ vysvětluje preparátor.

Do muzejních sbírek se dostanou k preparaci zvířata buď z úhynů v zoologických zahradách nebo i ze silnic po střetu s autem.

Jak celá preparace probíhá, to si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu...

autor: Tomáš Mařas
Spustit audio