Prášek z jílu je elixírem mládí – zpevňuje vlasy a čistí pokožku

5. září 2022

Jíl je hornina stará miliony let, je tvořena z minerálů, které na sebe váží škodlivé látky a hýčkají naší pleť i vlasy. Je v něm spousta vápníku, křemíku, sodíku, draslíku, zinku, železa.

Už staří Egypťané uměli jíl vyčistit a vyrobit z něj prášek, který zlikviduje jedy a bakterie a vyléčí ekzémy. Škodlivé látky prostě vytáhne z organismu ven. Po smíchání s vodou totiž funguje jíl jako houba, která škodliviny vytáhne. Pravidelné pleťové masky z jílu pleť vyčistí a rozzáří.

Jílů je spousta druhů. Třeba žlutý francouzský jíl je vhodný i pro suchou a citlivou pleť. Hodí se k léčbě vyrážek všeho druhu. Zanechá pokožku pružnou a pevnou.

Marocký jíl používaly stovky let marocké ženy jako mýdlo, šampón a kondicionér.

Bílý jíl neboli kaolín je vhodný pro suchou a zralou pleť. Je v něm hodně vápníku.

Zelený jíl si už v dávných dobách oblíbili australští indiáni k detoxikaci organismu, no a třeba růžový jíl má zase hodně železa a pomáhá při léčbě křečových žil.

Prášek z jílu je vlastně takovým elixírem mládí, při pravidelném používání zpevňuje pokožku, zpevňuje otoky pod očima, hloubkově čistí a uzavírá póry. Stará se o vlasy, redukuje maz, odstraňuje lupy a celkově vlasy zpevňuje. 

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.goodie.cz , www.ceska-biokosmetika.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.