Povinné respirátory a testy odrazují diváky od návštěvy divadelních představení

29. říjen 2021 12:30

Po několika měsících, kdy byla kulturní zařízení kvůli epidemii koronaviru z nařízení vlády zavřená, se lidé do hledišť některých divadel vracejí jen pomalu. Třeba v Duchcově na Teplicku museli v posledních týdnech kvůli malému zájmu lidí divadelní představení dokonce rušit.

„Do divadla se lidé nevrátili – museli jsme poslední dobou rušit dvě představení,“ konstatuje Lenka Nová z Kulturního centra Duchcov.

Prázdné hlediště divadla (ilustr. obr.)

Mluví o představeních, se kterými do multifunkčního sálu duchcovského kina Lípa přijíždějí na hostování divadelní společnosti.

Před epidemií o ně byl velký zájem – bývalo vyprodáno. „Přišlo klidně i 300 lidí na divadlo, teď nám jich přišlo 30. To je velký rozdíl, a tak jsme to museli zrušit, protože pro 30 lidí se nedá hrát, to je neúnosné,“ dodává Nová.

Argument, že lidé víc šetří, prý v případě duchcovské kultury neobstojí. „Máme tu cenu kolem 200 korun, což je, oproti jiným divadlům, poměrně málo,“ vysvětluje Nová.

Chybějí hlavně starší diváci, kteří dřív pravidelně chodili na činohry pražských divadel. Podle Lenky Nové jsou teď pro ně překážkou zejména povinné respirátory.

Na Cavemana nebo Cimrmany lidé přijdou

Stejné zkušenosti mají i v nedalekém Litvínově, v Docela velkém divadle, kde působí režisérka a herečka Lenka Lavičková.

„Lidé se stále bojí, hodně večerních představení se ruší. Ruší se i dopolední představení, protože jen málo škol je odvážných, co chtějí přijít do divadla, takže ta návštěvnost je velmi slabá,“ konstatuje režisérka.

Caveman

Na sobotní pohádky do litvínovského divadla chodívalo kolem 130 diváků, teď to je třetina. „Nejvíc diváků bylo teď na konci září, na Kocourovi v botách – 74. To bylo úplné maximum, protože předtím jich bylo 42,“ dodává Lavičková.

Jsou ale představení, která o diváky nepřicházejí. Třeba hry Divadla Járy Cimrmana anebo Caveman, vyhlášená komedie jednoho herce. Několikrát přeložené představení zaplnilo i Krušnohorské divadlo v Teplicích.

„Lidé se vracejí. Je to pomalejší, ale ano – vracejí se určitě,“ vnímají postupný návrat diváků uvaděčky teplického divadla.

Spustit audio

Související