Herci mosteckého divadla za 72 hodin vymysleli, nazkoušeli, odehráli krátké divadelní představení a natočili ho na video

7. květen 2021 12:31

Příprava divadelní inscenace trvá běžně od několika týdnů až po několik měsíců. Herci Městského divadla v Mostě a dalších dvanácti českých divadel na to ale měli jen 72 hodin. Během takto krátké doby museli hru napsat, nazkoušet, zahrát a natočit na videozáznam. Ten zájemci uvidí na internetu v neděli 9. května večer v rámci unikátního pásma nazvaného Vitamin D. 

Pravidla projektu Vitamín D jsou jednoduchá. Každý zúčastněný divadelní soubor si vylosuje přísloví, na jehož základě vytvoří inscenaci dlouhou maximálně 15 minut, kterou následně natočí na videozáznam. Od vylosování přísloví po dokončení díla nesmí uběhnout více než 72 hodin.

„My to máme takový jako průřez dějinami lidstva, řekněme od nějakého mytologického věku a až do budoucnosti. Těžké bylo to potom propojit právě do těch 15 minut, takže my jsme věděli, že ty výstupy musí být krátké, navíc jsme pracovali s točnou,“ popsal téma inscenace její autor a dramaturg Městského divadla v Mostě Michal Pětík.

24 hodin po vylosování přísloví, o kterém má inscenace pojednávat, už herci Městského divadla v Mostě a Divadla rozmanitostí stáli na jevišti a zkoušeli.

Jak se vše podařilo, budou moci posoudit diváci na internetovém kanále YouTube libereckého Divadla F. X. Šaldy, které je autorem projektu. Vitamín D začne v neděli 9. května od 18 hodin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio