Docela velké divadlo v Litvínově se snaží přežít dobu bez diváků. Zkouší dokonce i novou hru

15. duben 2021 14:13

Soukromé Docela velké divadlo v Litvínově na Mostecku vyhlíží léto, kdy bude možné hrát aspoň pod širým nebem. Rozvolnění opatření a otevření divadel, je totiž poslední nadějí před krachem.

Majitelé vlastní 100 let starou divadelní budovu. Obyčejně si vlastní produkcí na náklady spojené s teplem a světlem vydělají. Teď už ale tři čtvrtě roku hrát soubor nesmí.

Před dvěma měsíci Docela Velké Divadlo vysílalo online několikadílnou parodii na televizní pořad Svatba na slepo. Hercům šlo hlavně o to, mít aspoň nějaký kontakt s diváky a hrát na živo. Teď zkoušejí novou hru na aktuální téma.

„Zkoušíme teď novou celovečerní divadelní hru – Není korona jako korona, u které tedy ale netušíme, kdy bude premiéra pro lidi,“ říká herečka a režisérka Lenka Lavičková.

Divadlo už přišlo o první členy souboru

Herci střádavě zkoušejí, vysílají online, nebo malují a opravují prostory divadla. Dva z nich už ale byli nuceni najít si práci jinde.

„Co se týká jednotlivých osob, tak získáváme určité kompenzace od státu. Největší problém je budova – na tu se snažíme vydělat všemi těmi online představeními, takže to všechno samozřejmě děláme zadarmo. Dva lidé už nám bohužel ze souboru odešli, a to tak, že úplně od divadla – jeden dělá stavební a druhý administrativní práce, myslím,“ dodává Lavičková.

Spolumajitelka divadla Jana Galinová je ráda za každou korunu, zisky ze vstupného ale citelně chybí.

„Jedinou naší šancí je, že už nám sem pustí diváky, bez toho to prostě nejde. Nám třeba lidi platí za lístek a pustí si naši pohádku, máme i přátele, kteří nám najednou, z ničeho nic, pošlou nějakou větší částku, protože už se na to nemohou dívat,“ popisuje Galinová.

Jen za prosinec a leden muselo divadlo zaplatit za topení 100 tisíc korun. Jana Galinová musela sáhnout do svých vlastních úspor, přispěli i členové souboru.

„Když jsme zjistili, kolik platíme za teplo, tak jsme vypnuli topení a celý březen jsme tu byli ve vaťácích. Zkoušeli jsme a přitom nám šla pára od úst. Trochu jsme si přitápěli elektřinou, ale to zas pocítíme teď, až přijde doplatek za elektřinu – to prostě bude katastrofa,“ dodává Galinová.

V příštím týdnu soubor otevře u divadla zoologicko–botanickou zahradu. Zvířata i flóru ztvární herci v převlecích – lidé je budou moci krmit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související