Kvůli omezení divadel dochází hercům úspory. Hledají proto práci jinde

22. říjen 2020 08:58

Herci nemohou už přes týden hrát a zkoušet kvůli vládním nařízením, které mají zastavit šíření koronaviru.

Robert Stodůlka je hercem na volné noze, zákaz provozu divadel ho tak připravil o pravidelný příjem. „Řeším to, jak se dá. Sháním si nějaké brigády a jako OSVČ pomalu čerpám z peněz, co jsem si schovával na stáří,“ popisuje.

Technik Docela velkého divadla Martin Dvořák je na tom obdobně: „Od 10. března, kdy jsem měl poslední placenou práci, peníze nejsou. Uvidíme, co dál – snažíme se přežít.“

Herci tak v těchto dnech opravují interiér divadla, malují, zdí a uklízí.

Z herečky zdravotní sestrou

Herci Městského divadla v Mostě mají oproti kolegům ze soukromých divadel výhodu, že jim jako zaměstnancům chodí na účet alespoň pravidelná výplata. Přesto si také hledají brigády a někteří z nich zvažují, že půjdou pomáhat do zdravotnictví.

Tak jako herečka Markéta Hausnerová, která pomáhala ve zdravotnictví už na jaře.

„Vystudovala jsem zdravotnickou školu, obor zdravotnický asistent. Tak jsem se rozhodla, že místo abych seděla doma a stěžovala si, že nemám práci, tak že nastoupím do Vinohradské nemocnice. Tam jsem pak pracovala jako sestra v záloze. Bylo to náročné, bála jsem se, abych to všechno zvládla, ale po těch 6 týdnech, co jsem tam byla, se mi nakonec těžko odcházelo,“ vzpomíná.

I teď zvažuje, že se do nemocnice zase vrátí, pokud vládní nařízení nedovolí divadelní zkoušky po ukončení nouzového stavu.

Většina oslovených herců se shoduje na tom, že jim vadí nejistota, spojená s délkou vynucené pauzy a také s případnými kompenzacemi od státu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související