Herci Městského divadla v Mostě zkoušejí nová představení. Věří, že je divákům představí v červnu na Hněvíně

23. březen 2021

Herci Městského divadla v Mostě hráli před diváky naposledy na počátku října minulého roku. Od té doby jen zkoušejí repertoár a nastudovali i dvě nové hry. Věří, že je divákům budou moci představit nejpozději v červnu pod širým nebem na hradě Hněvín.

„Myslím si, že v květnu hrát nebudeme,“ předpovídá herec Městského divadla v Mostě Jiří Kraus.

Zároveň je i uměleckým šéfem dětského Divadla Rozmanitostí. Květen tam měl být ve znamení představení po celém kraji. „Měli jsme na komplet na celý květen rozjednaná představení po celém kraji, ale protože jde o dopolední představení, tak to je úplně passé. Jestli bude činohra hrát odpoledne či večer, to uvidíme,“ shrnuje.

Herci už od října, kdy naposledy hráli před publikem, zkoušejí nejen starší hry, ale učí se i nové kusy. Kvůli pandemii ale divadlo na letošní sezónu zařadilo jen dvě premiéry.

„Do toho dramaturgického plánu jsme zařadili dva tituly z loňského roku, teď studujeme už druhý titul v nové sezóně,“ říká jeho ředitel Václav Hofmann.

V červnu na Hněvíně?

Věří přitom, že se s diváky setkají v květnu u představení pod širým nebem na hradě Hněvín.

„Nepočítáme s tím, že bychom do konce sezóny v divadle hráli, rádi bychom ale hráli na Hněvíně, když to bude možné, už od května. Když to nebude možné, tak alespoň od června celý měsíc a pak znovu na začátku září,“ vysvětluje Hofmann.

Divadlo, tak jako každý rok, předložilo mosteckým radním podnikatelský plán, ve kterém uvádí, kolik představení a premiér uvede. Ten letošní je závislý na rozvolnění vládních opatření.

Vedení Mostu brát hercům peníze nechce

V případě, že by se do počátku léta neodehrálo žádné představení, je vedení města připraveno přijmout přepracovaný plán divadla. Peníze Most hercům brát nechce.

„Půjdeme tou cestou, že budeme upravovat podnikatelský plán – ne na úkor toho, že bychom krátili peníze z města,“ říká primátor města Jan Paparega z hnutí ProMost.

Které konkrétní představení bude to letošní první v mosteckém divadle ještě není jasné. Podle vedení divadla by to ale mělo být to, které budou mít herci nazkoušené nejlépe.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související