Pověst z Lovosicka: devět koster v Prosmykách

1. prosinec 2019

Z Prosmyk u Lovosic toho mnoho nezbylo. Obci na levé straně Labe nesvědčila bezprostřední blízkost chemičky, která se začala po 2. světové válce rozpínat.

A v 70. letech se tam začalo stavět překladiště uhlí. Lidé se stěhovali pryč, bourali své domy, v roce 1991 tam stál už jen jediný. V něm žili pouze dva obyvatelé.

Ale – zachránila se kaplička svatého Františka z Assisi a před ní socha svatého Vojtěcha. Stojí právě v místech, kde kdysi, kdy obec ještě žila jako kterákoliv jiná, býval domek. Nikdo v něm ovšem nebydlel, co paměť místních sahala. Nikdo k tomu totiž neměl odvahu.

Čas od času se stávalo, že z opuštěného domku v noci vycházelo devět mužů v černých pláštích. Obešli beze slov stavení, rozhlédli se a vešli zpět. Ve dne po nich nebyla v domku ani stopa…

Našel se odvážlivec, který se pokusil je oslovit. Jak to udělal, rozplynuli se jako mlha. Další den se ale objevili v noci znovu, obešli domek a opět zmizeli uvnitř.  

Nikdo si s tím nevěděl rady a domek jen chátral a chátral. Až se místní rozhodli ruinu strhnout a na místě postavit kapličku.

Když pak zedníci začali kopat zem pro základy kaple, našli v zemi devět koster. Jedna měla vedle sebe meč. Ani ten ale záhadný původ koster nepomohl objasnit.

Snad to bylo tím, že kostry místní řádně pohřbili, snad tím, že na místě domku stála kaplička - buď jak buď - v Prosmykách se už devět mužů v černých pláštích nikdy neobjevilo.

03705395.jpeg
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.