Pověst další z Košťálova: Móda je móda, ani hrom na tom nic nezmění

24. listopad 2019

Dobře se dařilo svého času - mělo to být za pukrabího Albrechta ze Slavětína - pánům na Košťálově. Tak zpychli, že i v módě začali hledat výstřelky.

Jak napsal Hájek z Libočan ve své kronice vydané roku 1541 (odvolával se přitom na starší zdroj - Beneše Krabice), páni hradu odložili slušné oblečení a vzhlédli se v cizí módě.  Chodili v krátkých suknicích a ve škorních, tedy botách, s dlouhými špicemi.

A nelíbilo se to prý nejen poddaným, ale i samému Pánu Bohu, píše Hájek. „Pán Bůh chtěl ukázat, že se mu to nelíbí, a proto dopustiti ráčil jednoho dne velké hromobití a hrom udeřil na zámek zvaný Košťálov,“ napsal kronikář.

A ten hrom a blesk urazil dlouhé špice od střevíců jak purkrabímu Albrechtu, tak jeho manželce. Nic jiného se jim nestalo. A pak ještě hrom udeřil na dalších místech.

Člověk by řekl, že to byla dost důrazná výstraha. Ale šlechta se svých módních výstřelků nevzdala. Hrom nehrom, dál chodila v krátkých suknicích a s botami, které jako by měly čapí nosy. Ostatně my dnes víme, že se nenosily jen na Košťálově, ale po celé Evropě.

Móda je prostě móda.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související