POVĚST Z LEVÍNA: Záhadný kocour a kouzelné zrcadlo na lumpy

14. duben 2019

Levín u Úštěka láká turisty, ale i záhadology. Čím je tak zvláštní? Našli bychom toho více, dnes se tedy nejprve podíváme do barokního kostela Povýšení svatého Kříže.

Už jeho tvar je na severu Čech i ve střední Evropě neobvyklý, obkrouhlý, takže připomíná spíše rotundu. Možná má připomínat hrnčířský kruh, protože levínská keramika byla kdysi velmi známá.

Levínskou kočku či kocoura či lva najdeme jak v kostele, tak na jednom z historických domů na náměstí

A právě v kostele se nachází místní záhada. Levínská kočka nebo levínský kocour – stará kachle. Dodnes nevíme, co na ní vlastně je. Opravdu kočka či kocour, jak se říká? Nebo spíše lvice či lev? A jde o zpodobnění slovanského bůžka (u Levína kdysi stálo slovanské hradiště) nebo snad Krista? Stejně tak může jít o erbovní zvíře majitele hradu, který od 13. století stával na pahorku v Levíně, než se rozpadl. Zvonička, která na tom místě stojí dnes, měla být postavena z jeho zdiva.  

Střed Levína s barokním kostelem s neobvyklým okrouhlým půdorysem

Dodnes zůstává kachle záhadou – nejez zvíře na ní, ale i znaky kolem něj. Žádný div, že k takovému místu se vážou i pověsti, i když o kocourovi jsme žádnou neobjevili. Tak dnes jedna méně známá:

V Levíne žil kdysi zázračný lékař. Široko daleko ho znali a chodili k němu pro radu. Všecko znal, všecko uměl a o všem věděl. Pomáhaly mu nejen jeho vědomosti, ale i zrcadlo.

V nedalekých Petrovicích žila stařenka, která toho mnoho neměla: kousek louky, polorozpadlou chaloupku a jedna kravičku. A ta jednoho dne místo mléka začala dojit samou krev. 

Stařenka si myslela, že je to dílo nějaké zlé čarodějnice, která krávu pohledem uřkla. Byla celá nešťastná a šla si postěžovat zázračnému lékaři. Ten vzal kouzelné zrcadlo a podíval se do něj. Byl tam obraz toho, kdo stařence škodil.

Do zrcadla se podívala i stařenka a - uviděla tam svou sousedku. Záviděla stařence i to málo, co měla.

„Prosím, pomozte mi,“ prosila žena lékaře.

„Už se stalo,“ odpověděl jí.

A opravdu. Když se stařenka vracela zpět do Petrovic, slyšela umíráček. Když se zeptala, kdo umřel, řekli jí, že její sousedka - zalkla se zlobou, kterou měla v sobě.

Třetí den sousedku pochovali a od té chvíle, kdy rakev zemí zasypali, dojila kráva opět mléko.

Lékař už dávno v Levíně nežije, kouzelné zrcadlo zmizelo. Nezmizeli ale ti, kteří chtějí škodit ostatním, takže i dnes by se kouzelné zdrcadlo hodilo.

Náměstí v Levíně s historickými domy (dnes restaurace a radnice)

 

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.