Pórkový koláč

Suroviny: 750 g póru, třetinu kostky másla, deci sladké smetany, 2 žloutky, pepř a sůl, 250 g listového těsta, 1 vejce na potření.

Postup: Pórek omyjeme, dáváme pozor na hlínu v záhybech listů a nakrájíme na kolečka. Pórek dáme na pánev na máslo, osolíme, opepříme a podusíme. Ve smetaně rozmícháme oba žloutky, nalijeme na pórek a ještě krátce povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout. Do dortové nebo koláčové formy dáme plát vyválený z poloviny těsta, navrstvíme pórkovou náplň, zakryjeme druhým plátem těsta, povrch propícháme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára a ještě potřeme buď rozšlehaným vajíčkem, nebo žloutkem rozšlehaným ve vodě. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35-40 minut, podáváme teplé.

Dobrou chuť vám přeje Milena Nováková a Český rozhlas Sever!