Polníček má málo kalorií. Nejen proto se mu říká „nejzdravější salát světa“

17. květen 2019

Polníčku se prý přezdívá „nejzdravější salát světa“. Obsahuje totiž opravdu hodně zdraví prospěšných látek.

Vitamíny skupiny B tříbí mysl a zlepšují náladu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je doporučovaný těhotným ženám. Po červené řepě je zeleninou s nejvyšším obsahem železa – 100 gramů tohoto plevele, za který ho mnozí považují, obsahuje tolik vitamínu C jako jeden pomeranč.

Polníček je také bohatý na betakaroten, vápník, draslík, přitom není nijak zvlášť náročný na pěstování. Narazit na něj můžete i ve volné přírodě – třeba právě na okrajích polí.

Z čerstvých listů polníčku si můžete připravit chutný zeleninový salát, nebo ho přidat ke grilovanému masu či smíchat s vařenými brambory a cibulkou.

Salát z polníčku

Výbornou kombinaci tvoří s rajčaty, ať už pečenými, nebo syrovými. A jestli máte rádi výraznou chuť rukoly, neprohloupíte, když polníček smícháte právě s touto listovou zeleninou a přidáte k nim kozí sýr.

Jestli si naopak na syrovou listovou zeleninu moc nepotrpíte, může listy polníčku rozmixovat a přidat do polévky. A ještě jeden tip na závěr: vynikající zálivku na polníček vyrobíte z oleje, hořčice, citrónové šťávy, soli a medu. Dobrou chuť!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.