Polníček má málo kalorií. Nejen proto se mu říká „nejzdravější salát světa“
Polníčku se prý přezdívá „nejzdravější salát světa“. Obsahuje totiž opravdu hodně zdraví prospěšných látek.
Vitamíny skupiny B tříbí mysl a zlepšují náladu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je doporučovaný těhotným ženám. Po červené řepě je zeleninou s nejvyšším obsahem železa – 100 gramů tohoto plevele, za který ho mnozí považují, obsahuje tolik vitamínu C jako jeden pomeranč.
Polníček je také bohatý na betakaroten, vápník, draslík, přitom není nijak zvlášť náročný na pěstování. Narazit na něj můžete i ve volné přírodě – třeba právě na okrajích polí.
Z čerstvých listů polníčku si můžete připravit chutný zeleninový salát, nebo ho přidat ke grilovanému masu či smíchat s vařenými brambory a cibulkou.
Výbornou kombinaci tvoří s rajčaty, ať už pečenými, nebo syrovými. A jestli máte rádi výraznou chuť rukoly, neprohloupíte, když polníček smícháte právě s touto listovou zeleninou a přidáte k nim kozí sýr.
Jestli si naopak na syrovou listovou zeleninu moc nepotrpíte, může listy polníčku rozmixovat a přidat do polévky. A ještě jeden tip na závěr: vynikající zálivku na polníček vyrobíte z oleje, hořčice, citrónové šťávy, soli a medu. Dobrou chuť!
Související
-
Čerstvý chřest má pozoruhodný vliv na naše zdraví. Vychutnat si ho ale můžete jen 2 měsíce v roce
Chřest je nejen lahodná delikatesa, ale i „superpotravina“. Málo se ví, že je bohatý na živiny a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny.
-
Rukola vypadá sice jako plevel, přitom je ale elixírem zdraví
Rukola je běžným doplňkem italských, řeckých i francouzských jídel. V českých kuchyních je spíše vzácností, ale její popularita roste.
-
Mangold jako špenát
Jestli vám někdo nabídne mangold, neodmítejte a uvidíte, jak báječnou zeleninu si objevíte… Před zhruba 300 lety patřil k nejoblíbenějším druhům, pak ho vytlačil šp...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka